Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Aksaray’a 3 Milyon TL’lik Kapalı Sulama Tesisi

Aksaray’da 430 hektarlık sulama sahasına Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 3 Milyon TL’lik yatırımla kapalı sistem sulama tesisi yapıldı.

Eklenme Tarihi
15.12.2015
Okunma Sayısı
3614 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Aksaray’da 430 hektarlık sulama sahasına Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 3 Milyon TL’lik yatırımla kapalı sistem sulama tesisi yapıldı.

 

2015 yılı içinde yapımına başlanan proje kısa sürede tamamlanarak faaliyete geçti. Tarım arazilerinin sulanması ve su kaybının önlenmesi için son derece önemli olan kapalı sistem sulama tesisi, bölgede bulunan çiftçiler tarafından mutlulukla karşılandı.

 

Konuyla ilgili bilgi veren Aksaray’ın merkeze bağlı Selecitolu Köyü Muhtarı Adem Koçak, eskiden tarım arazilerini bir kez sulayabildiklerini belirterek, kapalı sistem sulama tesisi ile su kaybının önlendiğini söyledi. Muhtar Koçak, “Selecitolu Köyümüzün bulunduğu bölge KOP tarafından kapalı sulama sistemi yapıldı. Bizim bu bölgede su kaybımız oldukça fazlaydı. Şu anda kapalı sisteme geçtik ve suyumuz yüzde 50 arttı. Bu nedenle artık çiftçilerimiz daha iyi verim alıyor, daha iyi ürün alıyor. Bu bölgede suyumuz eksik az geliyordu. Çiftçilerimiz bir kez suluyordu ve bir kez daha sulayamıyordu. Ama şu anda çok güzel oldu. Artık 2 kez bile sulayabiliyoruz. Yaklaşık 5 bin dekar arazimiz var. Önceki açık sulama sisteminde yüzde 50 sudan kaybımız vardı. Şu anda kapalı sisteme geçince su kaybımız kalmadı” dedi.

 

KAPALI SİSTEM YÜZDE 50 SU KAYBINI ÖNLEDİ

Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise yaklaşık 10 kilometrelik bir alanda kapalı sistem sulama tesisi yapıldığını belirterek, “KOP kapsamında Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde olmak üzere 4 ilimiz var. KOP tarafından Selecitolu Köyümüzde kapalı sistem sulama tesisi yapıldı. Bu çalışma gerçekten yerinde. Kapalı sistem öncelikle su kaybını önlüyor. Daha önce su buradan bırakıldığında 6 kilometrelik yere su 1 günde ulaşıyordu. Şimdi ise 30 dakikada ulaşıyor. Yaklaşık 10 kilometrelik bir boru döşendi. Bu da yaklaşık 3,5 Milyon TL’ye mal oldu. İlimiz genelindeki tüm sulama sistemlerimiz inşallah kısa sürede kapalı sisteme geçer. Elimizdeki suyun kıymetini bilmeliyiz. Bunun içinde kapalı sisteme geçmemiz lazım. Kapalı sistem yüzde 50 oranında su kaybını önlüyor” şeklinde konuştu.

 

Çiftçiler ise artık tarım arazilerini birden fazla su alabilmenin mutluluğunu yaşarken, “Daha önce biz arazilerimizi bir sefer sulayabiliyorduk. Şimdi ise kapalı sistemle birlikte 2-3 kez sulaya biliyoruz. Artık kaybımız olmuyor. Buradan kapakları açtığımızda suyun hızına arabayla yetişemiyorum. Çünkü sıkıntı yok. Bir damla da olsa tarlanın başında. Kapalı sistemle arazilerimizi 3-4 kez suluyoruz. Su miktarımız gerçekten çok arttı, verimde aldık. Allah razı olsun” dile konuştu.

 

 

Bu Haber 3614 Defa Okundu.