Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Aksaray’ı Marka Yapacak Projeye KOP Desteği

KOP İdaresinin finansman desteğiyle hayata geçirilen “KOP ile Ürünüm Eleniyor, Borsada Değer Kazanıyor" projesi törenle hizmete açıldı. Tesisin hizmete alınmasıyla birlikte çiftçinin el emeği göz nuru tarımsal ürünleri katma değeri yüksek, marka değeri olan ve son tüketiciye hitap eden ticari ürün haline dönüştürülecek.

Eklenme Tarihi
29.12.2022
Okunma Sayısı
1004 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

KOP İdaresinin finansman desteğiyle hayata geçirilen “KOP ile Ürünüm Eleniyor, Borsada Değer Kazanıyor" projesi törenle hizmete açıldı. Tesisin hizmete alınmasıyla birlikte çiftçinin el emeği göz nuru tarımsal ürünleri katma değeri yüksek, marka değeri olan ve son tüketiciye hitap eden ticari ürün haline dönüştürülecek. 

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının KOP Kırsal Kalkınma programı kapsamında sağladığı eş finansman desteğiyle Aksaray Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü ve Aksaray Ticaret Borsası iş birliğinde yürütülen “KOP ile Ürünüm Eleniyor, Borsada Değer Kazanıyor" projesi hizmete açıldı. Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Murat Karakoyunlu, Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkanları ile daire müdürleri ve esnafların katıldığı açılış töreninde yerli üreticinin emeğini katma değere dönüştürecek eleme bantlarının startı verildi.

 

“Türkiye Üretmeyi Öğrendi”

Sözlerine; “Gurur duyduk ilimize hayırlı uğurlu olsun.” diyerek başlayan Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu; Türkiye’nin son 30 yılda nerden nereye geldiğine dikkat çekerek; “Bu tesiste kullanılan makine ekipmanlarının Aksaray'da üretiliyor olması çok gurur verici, Türkiye üretmeyi öğrendi. Bu tesisi biz yaptık dedi Mustafa Saatçioğlu kardeşim, bu ayrı bir gurur. Tohum tarımımızın önemli bir derdiydi. Sağlıklı, kalıcı tohum sıkıntısı nedeniyle Anadolu'da üretilen pek çok ürünü kaybettik. Buğday çeşitlerini kaybettik, meyve çeşitlerini, sebze çeşitlerini kaybettik. Son 10 yılda tohumda da bir mesafe aldık. Artık tohum üretebiliyoruz ve kendi tohumumuzu üretiyoruz. Bu hizmeti faaliyete geçiren başta Valimiz Hamza Aydoğdu olmak üzere KOP İdaremize, Borsa Başkanımıza, tarım platformumuza ve bütün Borsa üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.

 

“Desteklerimizin İstihdam ve Katma Değere Dönüşmesini Yerinde İzlemek Heyecan Verici”

Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Murat Karakoyunlu; KOP İdaresinin finansman desteklerinin hedefe ulaştığını görmekten, üretim, istihdam ve katma değere dönüşmesini yerinde izlemekten duyduğu mutluluğu dile getiren KOP Başkanı Murat Karakoyunlu; “Çiftçimizin üreticimizin üretmiş olduğu ürünleri katma değerli bir ürün haline getirmek, çuvalla kamyonla satılmaktan çıkarıp paketlenmiş halde piyasaya sunmak çok önemli bir kazanım. Doğrudan tüketiciye sunmak adına bu alt yapı bizim için çok kıymetli, ürün burada üretilip burada tüketilir hale getirmekten ziyade piyasaya ihraç edilmek üzere yurt dışına çıkarılabilecek hale geliyor. Hak ettiği şekilde başarı ile uygulamaya konulmuş proje için gerek Tarım İl Müdürlüğümüze gerekse Borsamıza teşekkür ediyorum. Aksaray özelinde KOP Bölgesi illerimize yarar sağlayacak her projenin arkasındayız. Aksaray’a bu sene 41 milyon TL’ye yakın finansman desteği sağladır. Bunların bir kısmı sulama projesi, bir kısmı tarım projesi, sanayi projesi ve enerji projesi olmak üzere her anlamda biz Aksaray'ı destekliyoruz. Desteklemeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

 

“Artık Yurtdışına İhraç Eder Durumdayız”

Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök ise Türkiye'nin en büyük tarım ticaret merkezinin Aksaray’da olduğuna dikkat çekerek; “Bu tesis şehrimizde marka ürün yetiştirebilme adına çok önemli bir tesis. Türkiye'nin çerezlik çekirdek ihtiyacını yüzde 45'ni biz karşılıyoruz. Üretimde Türkiye birincisiyiz. Türkiye'nin tedarikçiliğini üstlenerek birçok markanın ve zincir marketlerin stoklarını karşılıyoruz. Aksaray Ticaret Borsasında ürünler marka haline getiriliyor sloganı ile Tarım İl Müdürlüğümüzle birlikte bir çalışma sergiledik. KOP İdaresinin finansman destekleriyle milletimizin birliği için, bu birliği sağlayabilmek açısından Türk milletine köylüsünü marka ürünler üreterek katma değer oluşturmanın gayretindeyiz. Türkiye'nin iç piyasasını tamamen karşıladığımız gibi yurt dışına ihraç eder durumdayız. Buda bize şehrimizin üreticisine para kazandırıyor. Bizleri de çok mutlu ediyor. Bu tesisi kazandırılmasında Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu'nun, siyasetçilerimizin İl Müdürlüğümüzün ve özellikle KOP İdaresinin çok büyük katkıları oldu kendilerine teşekkür çok ediyorum, ayrıca bu projeyi sahiplenen benim tüccarlarıma da teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Aydoğdu, Milletvekili Aydoğdu ve KOP Başkanı Karakoyunlu tesiste incelemelerde bulundu. Üretim bandından çıkan paketlenmiş çerezlerden basın mensuplarına hediye eden Vali Aydoğdu ve protokol üyeleri hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu Haber 1004 Defa Okundu.