Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
UNİKOP Patent 2017 Fuarı Bakan Özlü’nün Katılımıyla Açıldı

‘Konya Endüstri Zirvesi’ adıyla gerçekleştirilen fuarın açılışı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla gerçekleştirildi. UNİKOP Patent 2017 Fuarı başta olmak üzere 4 fuar aynı anda ziyaretçilere açıldı.

Eklenme Tarihi
28.04.2017
Okunma Sayısı
4375 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

‘Konya Endüstri Zirvesi’ adıyla gerçekleştirilen fuarın açılışı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla gerçekleştirildi. UNİKOP Patent 2017 Fuarı başta olmak üzere 4 fuar aynı anda ziyaretçilere açıldı.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destekleriyle Konya Ticaret Odası, KTO Karatay Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Konya Teknokent ile KOP İdaresi işbirliğinde ve UNİKOP çatısı altında düzenlenen UNİKOP Patent 2017 Fuarı’nda 123 patent görücüye çıktı.

 

“Patent 2017 gibi fuarlar sektörü güç katıyor”

KTO-TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış programına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, konuşmasına 16 Nisan halk oylamasında çok güçlü bir şekilde "evet" diyen ve Türkiye'nin önünü açan Konyalılara teşekkür ederek başladı.

 

Bu fuarların, bunun açık bir ispatı olduğunu söyleyen Bakan Özlü, Konya Endüstri Zirvesi kapsamında 4 önemli fuarın açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek; “KOP Bölgesi’nde 11 üniversitemizin iş birliğiyle UNİKOP Patent 2017 etkinliğini bu yıl ilk defa burada gerçekleştiriyoruz. Fuarlar, ilgili oldukları sektörlere çok büyük güç katıyor. Dile kolay, 40 farklı ülkeden 55 bin civarında ziyaretçi bu fuara katılacak. Katılımcı firmalar arasında çok sayıda yatırım ve ticaret anlaşmalar inşallah imzalanacaktır. UNİKOP Patent 2017 etkinliği, buluş sahipleriyle yatırımcıları bir araya getirerek, önemli bir işlevi yerine getirmiş olacak. Bu büyük organizasyonu, Konya'da ve Anadolu’da işaret fişeğinin yakıldığının bir delili olarak görüyorum. Bu tür etkinliklerin reel sektörümüze, özelikle KOBİ düzeyindeki üreticilerimize büyük güç kattığını düşünüyorum." dedi.

 

“Bu Bölge için hayallerimiz var”

KOP Başkanı İhsan Bostancı, idare olarak belki de en önemli görevlerinin; Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinde birlikte çalışma kültürüne katkı sağlamak olduğunu belirterek, “Patent fuarının oluşturan bölge üniversitelerini bir araya toplayan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nin de (UNİKOP) bu açıdan önemli bir yeri var. Bölgemizin kalkınmasını hızlandırmak adına yerelin ihtiyaçlarını doğru bir şekilde analiz etmek ve yerelin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda eylem planı hazırlamak gibi bir vazifemiz var. Bir diğer misyonumuz ise bölge içerisindeki işbirliklerini güçlendirmek, paylaşımı artırmak, eylem planına ve kalkınma süreçlerine yerelin katkısını en üst seviyeye getirmektir. Bizim bu bölge için bir hayalimiz var. KOP Bölgesi genelinin ülkemizin önde gelen AR-GE ve İnovasyon merkezlerinden birisi olması. Konya merkezli bölgemiz önemli bir beşeri sermayeye sahip. Üniversite öğrencilerimizin üretim sürecinde de sahada daha çok yer alarak eğitimlerini tamamlamaları gerektiğinin ve sonrasında da bölgede kalmalarına yönelik AR-GE çalışmalarının ve altyapısının daha çok güçlendirilmesi gerektiğinin farkındayız. Eğer UNİKOP üniversitelerinin ülkemizin AR-GE üretimine olan katkısını artırmayı başarır ve açılışında bulunduğumuz patent fuarındaki gibi yenilikçi fikirlerin sayısını artırabilirsek inşallah amacımıza ulaşmış olacağız” diye konuştu.

 

“Fuar hedefine ulaşmış durumda”

UNİKOP Dönem Başkanı ve Karatay KTO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ise 120’nin üzerinde buluşun bir araya geldiği patent fuarında hedefe ulaşıldığını söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“En çok zorlandığımız buluşçu ile doğal muhatabını bir araya getirme imkanını bu ortamda sağlamış olduk. Görüyorum ki çok da iyi olmuş. Birlikten güç doğuyor. KOP Bölge Kalkınma İdaremizin, önceki dönem başkanlığını yaptığım Konya Teknokent’in, Selçuk Üniversitemizin ve Karatay KTO Üniversitemizin birlikteliğiyle oluşturulan bu organizasyonun 120’nin üzerinde buluşu buraya çekiyor olması da başlı başına hedefe ulaşıldığının göstergesidir. İşin özü, burada bir farkındalık oluşturalım. Buluşçulara değer verdiğimizi gösterelim. Buluşçular aslında değer verilmeyi, dinlenilmeyi ister ama mümkünse bunun yanında ticaretin yolunu açalım. Beklentimiz ve hedefimiz bu noktada. Eğer bu sene buluşçularımızı, innopark ve teknoloji transfer ofislerimizi mutlu edersek öyle zannediyorum ki, bu fuar geleneksel bir hale dönüşecek”

 

“Dördüncü nesil üniversitelere ihtiyacımız var”

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’da teknolojinin çok hızlı ilerlediğini ve birkaç sene öncesine kadar hayal olan ürünlerin bugün prototiplerinin yapıldığını belirtti.

 

“Hepimizin duyduğu gibi bir ‘Dijital Devrim’den bahsediliyor ve bu topluma da ‘Dijital Toplum’ deniliyor” diyen Prof. Dr. Asan; “İnternetin her eve girmesiyle son derece dinamik bir toplum var. Çok hızlı değişen bu teknoloji, üniversitelerimizin tekrar düşünmesine neden oluyor. “Araştırmalarımızı nasıl daha hızlı yapabiliriz ve bu dijital topluma ayak uydurabilir miyiz?” sorusuna karşılık ‘Network’ adı verilen duvarların olmadığı, bilginin paylaşılabildiği üniversite modelleri ortaya çıkıyor. Bu öyle bir üniversite ki, kısa süreliğine kendi öğretim üyesini sanayiye gönderen, sanayideki kişiyi de üniversiteye getiren üretici ile tüketiciyi yan yana buluşturan bir yapı. Üçüncü nesil üniversiteler toplumsal fayda üreten üniversitelerdi. Dördüncü nesil üniversiteler ise bulunduğu ortama toplumsal faydayı öğreten üniversite modelidir. Yani inovasyonu üretici ve tüketici ile birlikte yaptırıyor. Kendisi gözlemci rolünü üstleniyor. Burada bir araya geldiğimiz UNİKOP Patent 2017 fuarı işte tam bu ortamı oluşturan bir yapının eseridir” şeklinde konuştu.

Bu Haber 4375 Defa Okundu.