Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP’tan Niğde’de “Sütüm Peynirim, Hepsi Yöremin Projesi”

Kalkınma Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Niğde’nin Bor ilçesi Çukurkuyu Kasabası’nda KOP TEYAP kapsamında “Sütüm Peynirim, Hepsi Yöremin Projesi” desteklendi.

Eklenme Tarihi
04.12.2017
Okunma Sayısı
5045 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

 

Kalkınma Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Niğde’nin Bor ilçesi Çukurkuyu Kasabası’nda KOP TEYAP kapsamında “Sütüm Peynirim, Hepsi Yöremin Projesi” desteklendi.

 

Bor İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün yürüteceği;  Bor Kaymakamlığı, Niğde Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Bor Süt Üreticileri Birliği, Çukurkuyu Belediyesi ve Kızılca Köyü Muhtarlığının ortak olduğu; KOP İdaresi Başkanlığı tarafından ise yaklaşık 200 bin liralık finansman desteği sağlanan “Sütüm Peynirim, Hepsi Yöremin Projesi” düzenlenen törenle hayata geçirildi.

 

Hain darbe girişimi sırasında gösterdiği kahramanlıkla darbe girişimini canı pahasına engelleyerek doğup büyüdüğü kasaba olan Çukurkuyu başta olmak üzere tüm Türkiye’ye gurur kaynağı olan Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in memleketi Çukurkuyu Beldesinde düzenlenen törene, şehidin babası Hasan Hüseyin Halisdemir, Bor Kaymakamı Bekir Sıktı Dağ, KOP İdaresi Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Tongur, Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Asım Baş, Çukurkuyu Belediye Başkanı İleri Koçak ile vatandaşlar katıldı.  

 

“Projeler birlik ve beraberliğimizin nişanı”

Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinin gelişmesi, Türkiye ile rekabet edebilir hale gelmesi için her türlü desteği verdiklerini belirten KOP İdaresi Başkan Yardımcısı H. İbrahim Tongur, Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in memleketi olan Niğde’de var olan hayvancılık potansiyelini daha da geliştirecek, kadınlara iş kapısı olacak bu projeye KOP olarak mali destek verdiklerini söyledi.  

 

Başkan Yardımcısı Tongur, “KOP TEYAP kapsamında 2015 ve 2016 yıllarında Niğde’de toplamda 4 projeye destek verdik, 2017 yılında ise 3 projeye daha destek veriyoruz. Bugün burada açılışını gerçekleştirdiğimiz, “Sütüm, Peynirim Hepsi Yöremin Projesi” de KOP TEYAP kapsamında destek almaya hak kazanan projelerimiz arasında yer almaktadır. Öte yandan Çiftlik İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün hazırladığı “Melendiz’de Ben Bir Ceviz Ağacıyım” projesi ile Altunhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün hazırladığı “Hijyenik Üretim, Sağlıklı Kesim” projelerine destek veriyoruz. Burada önemli olan bir olmaya, beraber olmaya katkı sağlamaktır. Dolayısıyla hazırladığı projelerle insanlarımızı, birliklerimizi bir araya getiren, birlikte hareket ederek toplumsal farkındalığın artırılmasına katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

15 Temmuz Demokrasi Şehidimizin adının yaşatıldığı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesine 2017 yılı itibariyle ‘Etli Piliç’, ‘Serbest Sistem Tavukçuluk’ ve ‘Arıcılık’ altyapılarının kurulması konusunda da destek verdiklerini hatırlatan Tongur, buradan elde edilecek veriler ışığında bölge üreticilerine yol gösterici çalışmalara imza atılacağının altını çizdi.

 

“Proje ile yerel üretimi arttırılacak ve kadın üreticilerimiz desteklenecek”

Bor Kaymakamı Bekir Sıktı Dağ ise projeyi baştan sona incelediğini belirterek çok yerinde ve güzel düşünülmüş bir proje olduğuna değindi. Düşünmenin yanında da KOP İdaresi tarafından hak ettiği ölçüde desteklenmiş olmasının da çok önemli olduğunu ifade eden Kaymakam Dağ; “Projenin konusunun yerel üretimi artırmak olması ve kadın üreticilerimizin destekleniyor olması ayrı bir güzellik. Kadınların evlerinde oturan değil, iş hayatına aktif bir şekilde katılan, gerek aile gerekse bölge ekonomisine katkı sağlayan bireyler haline dönüştürülmesi de projenin çok önemli bir çıktısı olacaktır. Bundan dolayı projeyi düşünen kim veya kimler ise hepsine çok teşekkür ediyorum. Ancak sadece projeyi düşünmek yetmiyor, üretilen fikrin maddi olarak beslenmesi de gerekiyor. Burada desteğini esirgemeyen KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımıza da teşekkürlerimizi sunmak istiyorum” diye konuştu.

 

Proje ile Çukurkuyu Beldesi ile Kızılca Köyündeki büyükbaş hayvancılık ile uğraşan 150 bayan üreticiye 160 saatlik ‘Süt Ürünleri ve Teknolojileri’ konularında eğitim verilecek. Günlük 500 litre süt işleme kapasiteli tesis kurulacak ve sertifika programını başarı ile tamamlayan 10 bayan bu tesiste istihdam edilecek. Bu tesiste üretilen süt ve süt ürünleri ise kendi markası ile son tüketiciye pazarlanacak.

Bu Haber 5045 Defa Okundu.