Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP Bölgesinde Mera Islahı İçin Önemli Bir Proje Hayata Geçirildi

KOP Bölgesinin Mera Islahı İçin tohumluk fide dikimi Konya’da başladı. Uygulanan proje ile Kochia Prostrata adı verilen Bozkır otundan ilk olarak 40 bin fide yetiştirilecek.

Eklenme Tarihi
13.04.2020
Okunma Sayısı
2191 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

KOP Bölgesinin Mera Islahı İçin tohumluk fide dikimi Konya’da başladı.  Uygulanan proje ile Kochia Prostrata adı verilen Bozkır otundan ilk olarak 40 bin fide yetiştirilecek.


Su kısıtı bulunan, yağış ortalaması Türkiye ortalamasının çok altında olan KOP Bölgesinde hayvancılık faaliyetlerinin artırılması amacıyla KOP İdaresi tarafından finanse edilen projede fide dikim aşamasına gelindi. İlk olarak Konya’nın Karapınar ilçesinde yetiştirilecek Bozkır otu fideleri daha sonra KOP illerinin mera ıslahı projesinde kullanılacak.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölgeyi oluşturan Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’ta hayvancılık faaliyetlerinin artırılmasına yönelik Türkiye’de ilk olma özelliği bulunan çok önemli bir projeyi hayata geçiriyor.

 

Türkiye’de İlk Kez KOP Bölgesinde Uygulanıyor

 

Finansmanı KOP İdaresi tarafından gerçekleştirilen, Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen Mera Islahı Projesinde ilk fideler Karapınar Çölleşme ve Araştırma Merkezi sahasına dikildi. Mera ıslahında farklı formasyon ve tekniklerin araştırılması noktasında Kochia prostrata adı verilen Bozkır otundan ilk olarak 40 bin fide yetiştirilecek. Buradan elde edilecek tohumlarla KOP Bölgesi genelindeki kıraç mera alanlarının ot kalitesi yükseltilmiş olacak.

 

Anavatanı Orta Asya, İran ve Anadolu olan Bozkır otu bitkisi kurak ve yarı kurak mera alanlarında hayvanlar için iyi bir yem kaynağı özelliği taşıyor. Proje ile yıllık yağış miktarı 280-320 milimetre arasında değişen KOP Bölgesinde, düzensiz ve yetersiz bu yağış aralığında meraların ot veriminin ve kalitesinin yükseltmesi ve buna ek olarak mera alanlarındaki rüzgarla birlikte oluşan toprak erozyonu ve nem kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.  

 

Türkiye'de ilk defa uygulanan proje sayesinde her bir KOP ilinde ilk etapta 300’er dekarlık alanda mera ıslahı gerçekleştirilecek. 100-150 milimetre arasındaki yağış rejimi bulunan bölgelerde bile yaşantısını sürdürebilen Bozkır Otu sayesinde KOP Bölgesi hayvancılığı için dönüm noktası oluşturacak.

Bu Haber 2191 Defa Okundu.