Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP Destekli ‘Akıllı ve Yeşil Kampüs’ Projesi Selçuk Üniversitesinde Başlıyor

KOP İdaresi ile Selçuk Üniversitesi arasında gerçekleştirilen iş birliği protokolü sayesinde ‘Akıllı ve Yeşil Kampüs’ projesi hayata geçiriliyor. Enerji tüketiminin ölçülmesi, azaltılması ve verimliliğin artırılması amaçlanan projenin tüm kamu kurum ve kuruluşlarına örnek olması hedefleniyor.

Eklenme Tarihi
25.10.2021
Okunma Sayısı
1179 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

KOP İdaresi ile Selçuk Üniversitesi arasında gerçekleştirilen iş birliği protokolü sayesinde ‘Akıllı ve Yeşil Kampüs’ projesi hayata geçiriliyor. Enerji tüketiminin ölçülmesi, azaltılması ve verimliliğin artırılması amaçlanan projenin tüm kamu kurum ve kuruluşlarına örnek olması hedefleniyor.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Selçuk Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilecek olan ‘Akıllı ve Yeşil Kampüs Uygulaması’ projesi için KOP İdaresinin ev sahipliğinde imzalar atıldı. KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin ve Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy’un katıldığı imza töreniyle, Konya özelinden başlayıp KOP Bölgesine ve Türkiye’nin tamamına yayılması planlanan örnek bir proje hayata geçiriliyor.

 

“Enerji Verimliliği KOP’un Hedef Politikası”

Enerji kullanımının günlük yaşantımızın önemli bir vazgeçilmezi haline geldiğini, sanayi üretiminin artması, hayat standartlarının yükselmesi ve kişisel kullanımın artmasıyla birlikte enerji tüketiminin de her geçen gün hızla arttığına dikkat çeken KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, “Türkiye’nin kurulu enerji gücü 97 bin kilovata ulaştı. Bir taraftan enerji üretimi için ülkemizde gerekli yatırımlar yapılırken diğer taraftan da kurumlarımız tarafından enerji verimliliği ile alakalı çalışmalar yürütülmektedir. Bu çerçevede Türkiye’deki mevcut kurulu yapıların, enerji tüketimi söz konusu olan yerlerin enerji verimliliğini artırmaya yönelik KOP İdaresinin hedef politikası bulunmaktadır ve Eylem Planlarımız içerisinde de yer almaktadır. Bu çerçevede ilk defa bu yıl ‘Enerji Verimliği’ ile alakalı bir çağrıya çıkıldı. Selçuk Üniversitemiz tarafından hazırlanan kampüs alanındaki binalarda enerji tüketiminin azaltılmasına ve verimliliği artırmaya yönelik proje hazırlandı. Enerji tüketimini dinamik olarak ölçerek azaltabilecek, verimliliği artırabilecek önemli bir proje. Projenin tam olarak uygulanması durumunda enerji sarfiyatlarında ciddi oranda bir azalma olacak bu da ülke ekonomisine dolaylı bir katkı sağlamış olacak. Bu anlamda bizim için önemli bir proje. Ayrıca bu projenin tüm kurumlara ve enerji sektörüne örnek bir proje olacağına inanıyorum. Geliştirilecek yazılımlar, yürütülecek çalışmalar bir temel oluşturacak ve bunun da yaygınlaştırılmasını Selçuk Üniversitemizin eliyle gerçekleştirmiş olacağız. Projemizin hayırlı olmasını temenni ediyor, başta Rektör hocamıza ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

“Akıllı ve Yeşil Kampüs Projesiyle Enerji Tasarrufunda Model Oluşturulacak”

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy ise sayesinde ‘Akıllı ve Yeşil Kampüs’ projesi ile yeşilin ve doğanın da koruma altına alınabileceğine belirterek; “KOP İdaresi, KOP Bölgesi özelinde bu ülkenin daha iyi noktalara gelmesinde öncü olan kurumlarımızdan bir tanesi. KOP Başkanlığımız ile birlikte bugün gerçekleştirdiğimiz bu protokolde yine bu kapsamda ortaya konabilecek önemli bir proje. Selçuk Üniversitesi bünyesinde ‘Akıllı ve Yeşil Kampüs’ uygulaması bir model olarak başlayacak ve daha sonrasında farklı alanlarda, diğer kurumlarda kullanılmasının sağlanabilirliği test edilmiş olacak. Akıllı ve Yeşil Kampüs Projesi, enerji tüketiminin çok fazla arttığı bu dönemde, tüketim toplumunun hız kazandığı son yıllarda, akıllı ve dijitalleşmenin fazlasıyla ortaya çıktığı süreçte bizler, biraz daha enerjinin verimli kullanılmasını hedefliyoruz. Dijitalleşmeyle birlikte enerji fazlasıyla sarf edilirken bu kapsam içerisinde yeşilin ve doğanın da korunabilirliğini, tasarruflu kullanılabilirliğini önceleyen bir hedef içerisindeyiz. Bununda Selçuk Üniversitesi olarak gerçekleştirilmesi önemli. ‘Akıllı ve Yeşil Kampüs’ uygulaması diğer üniversitelere ve kurumlarımıza da model olacak. Bu anlamda da çok sevinçliyiz. KOP İdaresinin destekleri için tüm KOP çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

 

“Enerji Verimliliği İçin Yerli ve Milli Yazılım Geliştirilecek”

İki etaptan oluşacak projenin ‘Yeşil Kampüs’ başlığı altında; kampüs yerleşkesinde belirlenecek binalarda elektrik tüketim ölçümleri yapılacak ve elde edilecek verilerin değerlendirilmesi amacıyla özel olarak web tabanlı yazılım geliştirilecek. ‘Akıllı Kampüs’ başlığında ise hedef binalarda enerji tüketimini azaltmak amacıyla ip tabanlı akıllı vanalar, iç ortam ısısı, hava kalitesi gibi parametreleri kullanılacak wifi destekli sensörler kullanılacak. Oluşturulacak Akıllı Bina Yönetim Modülüne entegre edilecek led aydınlatmalar, hareket sensörleri gibi diğer sensörler sayesinde enerji tüketiminin azaltılması sağlanacak. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilecek olan yazılımlar ile projenin enerji yönetiminde bölge ve ülke ölçeğinde rol model oluşturulması hedefleniyor.

 

Bu Haber 1179 Defa Okundu.