Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP Bölgesinin Turizm Hedefleri Masaya Yatırıldı

Kalkınma Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen KOP Bölgesi Entegre Turizm Master Planı Çalıştayı Nevşehir’de düzenlendi.

Eklenme Tarihi
09.01.2018
Okunma Sayısı
4637 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

 

Kalkınma Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen KOP Bölgesi Entegre Turizm Master Planı Çalıştayı Nevşehir’de düzenlendi.

 

KOP İdaresinin kuruluşunda yer alan Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illeri için 2016 yılında tamamlanan KOP Bölgesi Turizm Master Planı, bölgenin görev sahasına yeni eklenen Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat’ı da kapsayacak şekilde yenileniyor. Entegre Turizm Master Planı Projesinin 2018 yılı ilk çalıştayı Ahiler Kalkınma Ajansı konferans salonunda gerçekleştirildi.

 

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, turizm sektöründen pay alan İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları, Hacı Bektaş Veli ve Kapadokya Üniversitesinden akademisyenler, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının temsilcileri ile özel sektör paydaşlarının katıldığı çalıştayda bölgenin öne çıkan yanları ve dezavantajları masaya yatırıldı.

 

“Turistlerin Kalış Süresini Uzatmak Temel Stratejimiz”

KOP Bölgesi'nde sürdürülebilir turizm ve sürdürülebilir istihdam anlayışının geliştirilmesi, bölge gelişiminde turizmin öncü sektör konumuna ulaştırılması, turizm sektörü için ilke, politika, hedef ve stratejilerin mekânsal boyutu ile değerlendirilerek belirlenmesine yönelik paydaşların katkısı ile 2016 yılında hazırlanan KOP Bölgesi Turizm Master Planının, bölgenin 2015-2023 yıllarını kapsadığını belirten KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, 2016 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir illerinin KOP Bölgesine eklenmesi ile söz konusu illerin mevcut KOP Bölgesi Turizm Master Planına entegrasyon ihtiyacı doğduğunu ifade ederek, Türkiye’nin önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Kapadokya bölgesinin mevcut plana entegrasyonu için Nevşehir’de önemli bir çalıştayı gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

Master Plan ile bölgede yer alan kültür turizmi, inanç turizmi, kış sporları turizmi, termal turizmi, doğa turizmine yönelik önemli kaynakların bir bütün oluşturacak şekilde değerlendirilmesi, tek bir turizm türü yerine tüm turizm türlerinin birbirini destekleyecek şekilde geliştirilmesinin hedeflendiğini kaydeden Başkan Bostancı; “Turizm türü gözetmeksizin tüm turizm odaklarının oluşturulması ve bu odaklarda turist kalış süresinin arttırılması temel stratejidir.” dedi.

 

“Bölge Turizmine Yönetişim Sistemi Hazırlıyoruz”

Dünya üzerinde, tarih ve doğanın en güzel bütünleştiği yerlerin başında gelen Kapadokya bölgesinin Hacı Bektaş-ı Veli gibi bir gönüller sultanına da yurt olduğuna değinen Başkan Bostancı, “Tarihi ve kültürel birikimi ve sahip olduğu güzellikler ile Kapadokya, turistler için adeta bir cennettir. Bölgede doğa ve kültür turizmi, balon turizmi, kongre turizmi, termal turizm, inanç turizmi ve çömlekçilik gibi birçok turizm çeşidine yönelik faaliyetlerde bulunulmaktadır. Nevşehir, KOP Bölgesi’nin turizm sektöründeki lokomotifi konumundadır. Bu bağlamda, hizmet kalitesini yükseltecek nitelikli işgücü ve işletmeler, geceleme sayısını arttıracak turizm çeşitleri ve faaliyetleri, turizm altyapısının iyileştirilmesi ve geliştirilmesini sağlayacak mevzuat, koordinasyon sorunları, tarihi ve doğal alanlarda yaşanan güvenlik ve koruma sorunları, küçük ölçekli işletmelerin desteklenerek sektörde tekelleşmenin önlenmesi, tüm bölgeyi kapsayacak bir tanıtım ve pazarlama planının yapılması gibi acilen hayata geçirilmesi gereken çalışmalar, sektörün tüm temsilcilerinin yer aldığı bir yönetişim sistemi içinde gerçekleştirilmelidir. Bu kapsamda da KOP idaresi tarafından yürütülen Entegre Turizm Master Planı çalışması büyük önem taşımaktadır. Bu çalıştayda ortaya çıkacak veriler planının ana kararlarında önemli yer tutacaktır.” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından 3 farklı masada oluşturulan çalışma gurupları Kapadokya bölgesinin güçlü ve zayıf yanları, fırsatları, tehditleri, sektörün temel sorunlarını tartıştı. 

Bu Haber 4637 Defa Okundu.