Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Küçükbaş Hayvan Üretimine ve Örtü Altı Yetiştiriciliğine KOP Desteği

Kalkınma Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, KOP Bölgesindeki hayvansal ve tarımsal çeşitliliği artırmak amacıyla çeşitli projeleri hayata geçiriyor.

Eklenme Tarihi
09.02.2018
Okunma Sayısı
8014 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Kalkınma Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, KOP Bölgesindeki hayvansal ve tarımsal çeşitliliği artırmak amacıyla çeşitli projeleri hayata geçiriyor.

 

Konu ile ilgili bir açıklama yapan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların hayatlarını kolaylaştıran yenilikçi projelere önem verdiklerini belirterek, bu amaçla KOP TEYAP ve KOP Kırsal Kalkınma Programlarını hayata geçirdiklerini söyledi. Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinin topyekun kalkınmasını amaçladıklarını vurgulayan Başkan Bostancı, 2016-2017 yılları arasında KOP Kırsal Kalkınma Programı ile bölgedeki projelere 22 Milyon TL, KOP TEYAP kapsamında ise 2015-2017 yılları arasında 15 milyon liralık mali destek imkanı sağladıklarını söyledi.

 

“Küçükbaş Hayvancılığı Kolaylaştıracak Projeler Uygulanacak”

 

Bölgede küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaşması ve kolaylaştırılması amacıyla üreticilere tam teşekkülü karavan ve portatif hayvan barınağı projelerinin uygulandığını söyleyen KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, KOP Kırsal Kalkınma Programı kapsamında Karaman’ın Ayrancı ilçesindeki “Genç Üreticiler KOP İle Geleceğe Umutla Bakıyor” projesi ile 30 adet portatif barınak, 30 adet sürü yöneticisi karavanı, 60 adet suluk ve yemlik, 60 adet kilit sistemli sağım ve yemlik sistemi kurulumu yapılacağını söyledi.

 

Projenin, Kıraman, Akpınar ve Berendi köylerinde uzun yıllardır küçükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticileri kapsadığını vurgulayan Başkan Bostancı, küçükbaş hayvan ağılları, portatif barınaklar, karavan, suluk, yemlik ve süt sağımını kolaylaştırıcı düzeneklerden oluşan proje ile hayvancılık yapan vatandaşların hayatlarının kolaylaştırılmasını amaçladıklarını vurgulayarak; “Bununla birlikte karavanlar sayesinde ise yaylacılık yaparak yaşamlarını sürdüren üreticilerimizin yaşam kalitesini yükseltmek, yine karavanlar sayesinde yaylaya daha erken göçüp daha geç dönerek üreticinin yaylada kaldığı süre içerisinde hayvanlara yem vermeden tarım ve hayvancılıkta en büyük sorunlardan olan girdi maliyetini düşürerek hayvancılığı geliştirmek, sabit yapılaşmayı önlemek ve yaylada kalış sürelerini uzatmayı istiyoruz. Ayrıca proje ile kuzu ölümlerinin önüne geçerek süt kalitesini hayvan refahını artırmayı da amaçlıyoruz” dedi.  

 

Bölge İçin Örnek Olacak Örtü Altı Yetiştiriciliğine KOP Desteği

 

KOP İdaresi Başkanlığı’nın Bölgedeki tarımsal çeşitliliği artırmak amacıyla Örtü Altı Tarımın Geliştirilmesine yönelik Seracılık desteklemelerini sürdürdüğünü söyleyen Başkan Bostancı, tarım alanında faaliyet gösteren kamu kurumlarının KOP Kırsal Kalkınma Programı ve KOP TEYAP projelerini desteklediklerini söyledi.

 

Bu kapsamda bölge için örnek olabilecek ve yenilik getirebilecek projeler arasında yer alan Akşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan “KOP İle Karahüyük Sera Hüyük” projesi ile Akşehir Tepeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifine 11 bin 250 metrekarelik örtü altı sera kurulumu yapılacak. Ayrıca Ilgın İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün yürüteceği “Ilgın İlçesinde Örtü Altı Tarımın Geliştirilmesi” projesinde ise 6 üreticiye 500’er metrekarelik örtü altı sera kurulumu için finansman desteği sağlandığını vurgulayan Başkan Bostancı, “Seraların kurulumları tamamlanmış olup çiftçilerimiz üretime başlandığında örtü altı yetiştiriciliğinde bölge için örnek olacaktır.” dedi.

Bu Haber 8014 Defa Okundu.