Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Maliyeti Azaltıp Verimi Artıracak Projeye KOP Desteği

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Selçuk Üniversitesi arasında gerçekleştirilen iş birliği protokolü ile çiftçinin maliyetini azaltıp verimini artıracak önemli bir proje hayata geçiriliyor.

Eklenme Tarihi
02.06.2021
Okunma Sayısı
1002 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Selçuk Üniversitesi arasında gerçekleştirilen iş birliği protokolü ile çiftçinin maliyetini azaltıp verimini artıracak önemli bir proje hayata geçiriliyor.

 

KOP Bölgesini oluşturan illerde; tarımdan, sulama altyapısına, turizmden ulaşıma, yenilenebilir enerji kaynaklarından yüksek ve ileri teknoloji sanayi altyapısına kadar çok sektörlü ve topyekûn kalkınmayı amaç edinen KOP İdaresi Başkanlığı ile ilmi; tarım, sanayi ve ticaret ile buluşturan, bilimsel bilginin katma değere dönüştürülmesi için pek çok uygulamayı hayata geçiren Selçuk Üniversitesi arasında üreticinin maliyetini düşürüp verimini artıracak “Yerli Çeşit Geliştirme ve Modern Islah Eğitim Serası Projesi” için imzalar atıldı.

 

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından hazırlanan ve 2021 Yılı KOP Mali Destek Programı kapsamında finansman desteği alma hakkı elde eden “Yerli Çeşit Geliştirme ve Modern Islah Eğitim Serası Projesi” ile tarla bitkilerinin ıslahı, bitkisel üretimde toprak ve su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir kullanımının sağlanmasına yönelik eğitim ve yayın faaliyetleri ile eğitim altyapısının güçlendirilmesi hedefleniyor. Proje ile ayrıca Selçuk Üniversitesi bünyesinde Konya’nın ilk tam kontrollü ıslah serası kurulması, yeni çeşitlerin geliştirilmesi için mevsimsel değişimlerden etkilenmeden uygun koşullar oluşturularak bir yılda birden fazla kademe ilerlemesi sağlanarak ıslah sürecinin kısaltılması, üniversitedeki öğrencilerin bitki ıslahına olan ilgisinin artırılması, modern ıslah uygulamalarının, tarım tekniklerinin ve teknolojilerinin öğretilmesi, tarla bitkilerinde Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması hedefleniyor. Proje kapsamında 2 adet 500 metrekarelik tam kontrollü kalıcı ıslah serası (ısıtıcı, soğutucu, aydınlatma, sulama ekipmanlı, kontrol binası, cam sera) kurulumu gerçekleştirilecek, laboratuvar malzemeleri alımı yapılacak ve görünürlük faaliyetleri yürütülecek. Seralarda 4 farklı türde (buğday, fasulye, bezelye, nohut) ıslah çalışması yapılacak ve 2 yılda 3 nesil gibi generasyon atlatma evreleri tamamlanacak. Projenin toplam bütçesi bir milyon 575 bin TL olup bir milyon 260 bin TL’si KOP İdaresi, 315 bin TL’si ise üniversite tarafından finanse edilecek.

 

“Sahaya da Akademik Camiaya da Desteklerimiz Devam Ediyor”

Protokol İmza Töreninde konuşan Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı​ Mahmut Sami Şahin; “Konya’nın en köklü üniversitesi olan Selçuk Üniversitesi, UNİKOP’un kurucu üniversitesi. Tarım şehri olan Konya’nın zirai çalışmalarıyla alakalı Selçuk Üniversitesinin hazırlamış olduğu projelerin sektörle buluşması bizi çok mutlu ediyor. Akademik ve bilimsel çalışma yapılmadıktan sonra tarımda istenilen noktayı yakalamak mümkün değil. Biz, sahada tarım uygulamalarını desteklerken aynı zamanda üniversitedeki akademik çalışmaları da desteklemek suretiyle bir bütüncül yapıyı bölgesel kalkınmada elde etmiş olacağız. Projenin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi

 

“Selçuk Üniversitesi Lokomotif Görevi Üstlendi”

Ziraat Fakültesinin, bölgenin en önemli fakültelerinden biri hâline geldiğini ve bu tarz projelerde tecrübe sahibi bir fakülte olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Aksoy ise “Uluslararası alanda danışmanlık yapan akademisyenlerimiz var. Ziraat Fakültemizin, tarım ve sanayi şehri olan Konya ile buluşması bizi mutlu ediyor. Bu, bilimle çiftçinin buluşması demek, çiftçi ile buluşmak demek. Çiftçilerin sorunlarının çözümüne yönelik ALO ZİRAAT - Çiftçi Danışma Hattı gibi pek çok projeyi hayata geçirdik. Bölgenin iki önemli güzide kurumunun, Selçuk Üniversitesi ve KOP’un birlikte hareket etmesi, Konya’nın gelişimi için çok önemli. Eğitim kalitesini yükselten Selçuk Üniversitesi, bölgedeki önemli projelere öncülük etmeye başladı. Lokomotif görevi üstlendi. Kendi ürününü üreten, hazırladığı patentleri satan bir üniversite hüviyeti kazandık. Yerli ve millî konularda üretimin öncüsü olmayı hedefliyoruz. Projenin hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.  

Bu Haber 1002 Defa Okundu.