Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Süstaşı İşlemeciliği KOP Bölgesinde Ek Gelir Kapısı Oluyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, dağlık kırsal alanlarda tarım dışı faaliyetleri yaygınlaştırmak için Selçuk Üniversitesi İş birliği ile kurduğu SÜ-KOP Süstaşı Eğitim ve Uygulama Atölyesi ürünleri yurtdışında büyük ilgi görüyor.

Eklenme Tarihi
12.09.2018
Okunma Sayısı
3342 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, dağlık kırsal alanlarda tarım dışı faaliyetleri yaygınlaştırmak için Selçuk Üniversitesi İş birliği ile kurduğu SÜ-KOP Süstaşı Eğitim ve Uygulama Atölyesi ürünleri yurtdışında büyük ilgi görüyor.

 

Bölgede yaşanan göç hareketliliğinin başlıca nedenleri arasında yer alan dağlık/kırsal kesimdeki yaşam kalitesinin düşük olması, altyapı problemleri ve gelir getirici faaliyetlerin sınırlı olması gibi etkenlerin ortadan kaldırılması amacıyla KOP İdaresi Başkanlığı tarafından başlatılan ‘Tarım Dışı Faaliyetlerin Yaygınlaştırılarak Halkın Gelir Düzeyinin Artırılması Projesi’ kapsamında Selçuk Üniversitesi işbirliği ile oluşturulan SÜ-KOP Süstaşı işleme atölyesine bir yenisi daha eklendi.

 

İlk olarak Selçuk Üniversitesi bünyesinde kurulan “SÜ-KOP Süstaşı Eğitim ve Uygulama merkez atölyesinde eğitim alan kursiyerler, burada aldıkları eğitimlerin ardından kendi ilçelerinde KOP İdaresi tarafından kurulan kıymetli ve yarı kıymetli Süstaşı işleme atölyelerinde bir taraftan kendileri için ek bir gelir kaynağı oluşturuyorlar, bir taraftan ise bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamış oluyorlar.

 

"Kadınlarımız Süstaşı İşlemeciliği İle Ek Gelir Kazanacak"

Doğanhisar Kaymakamı Abdulkerem Abbasoğlu, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Kütüphaneler  ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Doğanhisar Belediye Başkanı Abdullah Koç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Tongur, Selçuk Üniversitesi SÜ-KOP Süstaşı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık  ve çok sayıda davetlinin katıldığı Doğanhisar Süstaşı İşleme Atölyesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

 

Açılışta bir konuşma yapan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, amaçlarının kırsal dağlık alanlardaki vatandaşlara ek gelir sağlayacak bir iş kapısı açmak olduğunu belirterek pilot uygulaması Konya’nın Taşkent İlçesi ve Karaman’ın Ermenek ilçesinde başlatılan Süstaşı atölyelerinin üçüncüsünün Doğanhisar Kaymakamlığı işbirliği ile kurulduğunu söyledi.

 

Açılan yeni atölye ile kıymetli ve yarı kıymetli süstaşı işlemeciliği yaparak bölge halkı için ek gelir kaynağı oluşturduğunu belirten Başkan Bostancı; “Doğanhisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan bu atölyede çalışacak 20 kadın kursiyerimiz 9 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında iki grup halinde eğitimler aldı. Yarı kıymetli ve kıymetli taşlar ile bu taşların işlenmesi konusunda kapsamlı bir eğitime tabi tutulan kadınlarımız; açılan bu atölye ile tespih, kolye, saat, isimlik ve yüzük üretimi gerçekleştirerek aile bütçelerine ek gelir temin edecekler. Projeye katkı sunan tüm taraflara teşekkür ediyor, atölyenin ilçemize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

 

Bölgede Üretiliyor Dünyaya Gönderiliyor

KOP İdaresi tarafından yaklaşık 150 bin TL bütçe ile kurulan yeni atölyede tespih, kolye, saat, isimlik ve yüzük üretimine yönelik kurulan atölyede 1 büyük kesme, 2 adet ince dilimleme, 2 adet kabaşon olarak adlandırılan taşlama, 1 adet tespih, 1 adet delme, 3 yatay lap ve 2 tambur makineleri bulunuyor. Merkez atölyede dahil olmak üzere dört atölyede üretilen SPA taşları ve tambur taşları Amerika’da yapılan fuarlarda tüketicisi ile buluşuyor. Lösit Siyenit denilen magmatik kaya parçalarının işlenmesi ve parlatılmasıyla hazırlanan SPA taşları çiçek desenli görünümleri ile başta Amerikalılar olmak üzere Çinli, Brezilyalı ve Almanların yoğun ilgisini çekiyor.

Bu Haber 3342 Defa Okundu.