Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP İdaresi’nden Önemli Bir Yayın Daha

KOP İdaresi, kırsal dezavantajlı bölgeleri sistematik bir şekilde tarayarak, bölgenin kendine has özelliklerini ve bölgeye uygun desteklenebilecek katma değeri yüksek ürünleri tek tek belirledi.

Eklenme Tarihi
01.10.2017
Okunma Sayısı
4186 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

 

KOP İdaresi, kırsal dezavantajlı bölgeleri sistematik bir şekilde tarayarak, bölgenin kendine has özelliklerini ve bölgeye uygun desteklenebilecek katma değeri yüksek ürünleri tek tek belirledi.

 

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, KOP Eylem Planı kapsamında hazırladığı ‘Kırsal Dezavantajlı Alanlarda Tarımsal-Kırsal Kalkınmaya Yönelik Model Geliştirilmesi ve Elma, Kiraz, Üzüm ve Çilek Meyvelerinde Değer Zinciri Analizi Araştırma Etüt Projesi’nin yatırımcı rehberini yayımladı.

 

KOP Bölgesinin ilk kuruluşunda yer alan Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerini kapsayan Yatırımcı Rehberinde; Bahçe Bitkileri, Örtü Altı Sebzecilik, Serbest Sistem Kanatlı Hayvancılık, Küçükbaş Hayvancılık, Arıcılık, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Organik- İyi Tarım ve Tarım Dışı Gelir Getirici Faaliyetler, Bölgenin üretim potansiyeli ve gelecek projeksiyon verileri ışığında uygun ürün dağıtım kanalları ve ürün işleme tesislerinin kurulumuna yönelik özel sektör veya kamu sektöründen yatırımcılar için yol gösterici olma özelliği taşıyor.

 

“Tarım her ülke için stratejik sektördür”

Gelişmişlik düzeyleri hangi seviyede olursa olsun, tüm ülkelerin ekonomik ve sosyal yapısında tarım sektörünün önemli biri olduğunu söyleyen KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, insanların beslenebilmesi için gerekli hammaddeyi üretmesi gibi stratejik bir öneme sahip olan tarım sektörünün, ekonomi için katma değer artışı sağlamakta birlikte ülkemizde büyük bir nüfus kitlesine istihdam kapısı araladığını ifade ederek, tarıma dayalı istihdamı güvence altına alabilmek ve katma değer artışını sağlayabilmek için ise faktör koşullarını iyi incelemek ve oluşturmak gerektiğini belirtti.

 

Proje kapsamında KOP Bölgesinin kırsal dezavantajlı bölgelerinde gelir getirici eksenlerin Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde’deki toplam 36 ilçede sistematik bir şekilde taradığında dikkat çeken Başkan Bostancı, “Proje ilçelerinin her biri için uygun üretim sistemi ve ürün deseninin seçiminde 4 temel unsur esas alındı. Bunlar sırası ile Ekonomik,  Sosyal, Ekolojik ve Ürün veya üretim sistemlerinin çevre istekleri gibi faktörler. Bölgenin çeşitli katmanların üst üste örtüştürülmesi ile yapılmış olan KOP Bölgesi üretim havzaları haritası baz alınarak, bu parametreler kapsamında her bir ilçe için üretime en uygun muhtemel meyve ve sebze türlerinin ürün-çevre uyumu belirlenerek uyum haritaları hazırlandı. Tüm bölge için en yüksek gelir getirmesi beklenen meyveler; elma, kiraz, çilek, üzüm, badem, ceviz olarak ön plana çıkarken, en yüksek gelir getirmesi beklenen tıbbi ve aromatik bitkiler ise adaçayı, çörekotu, kekik, lavanta, melisa, susam olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

 

“Yatırımcı Rehberi tüm KOP Bölgesini kapsayacak”

Projenin uygulandığı ilçelerin özelliklerine göre bölge için büyük ekonomik katkı sağlaması beklenen iyi ve organik tarım, küçükbaş hayvancılık, serbest sistem kanatlı hayvancılık ile arıcılık alanlarında destekleme ihtiyaç analizi gerçekleştirildiğini de hatırlatan KOP Başkanı Bostancı, “Belirlenen ürünlerin ticaret durumları incelendi, pazar analizleri yapılarak güçlü, zayıf, fırsatlar, tehditler dediğimiz analizleri tamamlandı. Eksen öncelikleri ve uygulanacak tedbirler ortaya konuldu. Bu rehber, yatırım yapmak isteyen üreticilerimize ve müteşebbislerimize ön bilgi sağlayacak kaynak özelliği taşımaktadır. 2016 yılında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararları ile bölgemiz görev sahasına dahil edilen Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat için de aynı çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. Bu illerimizde fizibilite çalışmalarına başladık.” diye konuştu.

 

Bu Haber 4186 Defa Okundu.