Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Aksaray’a KOP Embriyo Transfer Merkezi Kuruluyor

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin ile KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı’nın imzaladığı protokol ile uluslararası standartlara sahip Embriyo Transferi Eğitimi, Uygulama ve Araştırma Merkezi Aksaray Üniversitesinde kurulacak.

Eklenme Tarihi
29.06.2018
Okunma Sayısı
3820 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) ile Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi arasında imzalanan protokol çerçevesinde, bölgenin ihtiyaçları karşılayacak uluslararası standartlara sahip Embriyo Transfer Merkezi Aksaray’a kuruluyor.

 

Embriyo Transfer Merkezi İçin İmzalar Atıldı

Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından hazırlanan ‘Embriyo Transferi Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi’ hayata geçiriliyor. Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin ile KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı’nın imzaladığı protokol ile Toplam bütçesi 3 milyon 500 bin lira olan uluslararası standartlara sahip Embriyo Transferi Eğitimi, Uygulama ve Araştırma Merkezi Aksaray Üniversitesinde kuruluyor. Projede Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Aksaray Ticaret Borsası ve Aksaray İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile işbirliği yapılacak.

 

“Şehre, bölgeye ve ülkeye katkı sunmak adına çalışıyoruz”

Kaliteli damızlık sığır yetiştiriciliğinde, dünya genelinde çok yaygın olarak kullanılan embriyo transferi uygulamalarının Türkiye’de de yaygınlaştırılması amacıyla Veterinerlik Fakültesi tarafından hazırlanan Embriyo Transferi Eğitimi, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulması için KOP İdaresi ile önemli bir işbirliğine gittiklerini belirten Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, bu kapsamda yetiştiricilere ve sektördeki diğer paydaşlara embriyo transferinin uygulanabilirliğinin gösterilmesi bakımından sığır yetiştiriciliğinin yoğun olduğu Aksaray’da bir merkezin kurulmasının planlandığını ifade ederek; “İçerisinde sperma laboratuvarı, depolar, veteriner hekim, idari ve teknik personel odalarının yer aldığı kesintisiz enerjiye sahip, 30 baş kapasiteli donör hayvan ahırı bulunan toplam bin 700 metrekare kapalı alanda Embriyo Eğitim, Uygulama ve Araştırma Bölümü için çalışmalarımıza başladık. KOP İdaresinin mali destekleriyle hayata geçirilecek merkez, kombine bir ırk olarak ön plana çıkan Simental ırkı sığırların genetik ilerlemesi üzerine çalışmalar yapacak. Bu çalışmaların et ithaline çözüm olması bekleniyor. Şehre, bölgeye ve ülkeye katkı sunmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Belki farklı meslekler, kurumlar yahut kişiler olmasa da hayat devam eder ama gıda olmazsa hayat devam etmez. Bizim açımızdan bu mesele çok önemli. Embriyo Transfer Merkezi’nde yapılacak her çalışma, ülkemizin ve insanımızın doğrudan faydasını görebileceği özellikler içeriyor” dedi.

 

“Üniversite-Sanayi-Kamu işbirliğinin Güzel Bir Örneği Yaşanıyor”

Türkiye’nin hayvancılık alanındaki en önemli sorunlarından birisinin doğum yapan ineklerden yaklaşık   yüzde 30 gibi yüksek bir oranının tekrar gebe kalmaması olduğunu, bu durumun yüksek verim kapasitesine sahip çok sayıda ineğin erken yaşta kesime gönderilmesi anlamına geldiğini belirten KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, sonucunda ise ithalat yoluyla hayvansal ürün açığının kapatılmaya çalışıldığını belirterek şunları söyledi:

 

“Bu durum ülkemiz açısından büyük döviz kayıplarına sebep olmaktadır. Embriyo transferi dâhil olmak üzere kullanılacak olan yeni teknolojiler sayesinde bu oranın aşağı çekilmesi mümkündür. Proje ile özellikle ülkemizin et ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmayı ve birim hayvandan elde edilen verimin ve dolayısıyla hayvancılıktan elde edilen gelirin arttırılmasını amaçlıyoruz. Yılda ortalama 400-450 bin baş hayvan ithal edilen ülkemizde Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde yeni kurulacak Embriyo Transferi Eğitimi, Uygulama ve Araştırma Merkezinin çalışmalarına başlamasıyla birlikte hem hızlı bir ıslah çalışması yapılmış olacak ve hem de hayvan ithalatının büyük ölçüde önüne geçilerek milli ekonomiye büyük katkılar sağlanacak. Kısa ve orta vadede bölgeye ve ülkeye, uzun vadede ise Balkanlar ve Ortadoğu gibi yakın coğrafyaya eğitim ve hizmet veren bir merkez olma hedefini taşıyoruz. Projenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TİGEM, Ticaret Borsası gibi kurumlarla çok paydaşlı olması Üniversite-Sanayi-Kamu işbirliğinin de güzel bir örneğini oluşturmaktadır. Proje katkı sağlayan başta Kalkınma Bakanlığımız olmak üzere bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 

Bu Haber 3820 Defa Okundu.