Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Aksaray’ın KOP Destekli Projeleri için İmzalar Atıldı

KOP İdaresi Başkan vekili Halil İbrahim Tongur, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Aksaray’a Vali olarak atanan Hamza Aydoğdu’yu makamında ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Ziyarette Aksaray’ın 2020 yılı KOP Mali Destek Programı çerçevesinde hibe desteği kazanan projelerine ilişkin protokole karşılıklı imzalar atıldı.

Eklenme Tarihi
23.06.2020
Okunma Sayısı
1743 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

KOP İdaresi Başkan vekili Halil İbrahim Tongur, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Aksaray’a Vali olarak atanan Hamza Aydoğdu’yu makamında ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Ziyarette Aksaray’ın 2020 yılı KOP Mali Destek Programı çerçevesinde hibe desteği kazanan projelerine ilişkin protokole karşılıklı imzalar atıldı.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının 2020 yılı Mali Destek Programı kapsamında finansman desteği sağlayacağı projelerin protokolleri tek tek imzalanıyor. Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan son Valiler Kararnamesi ile Aksaray Valiliği görevine getirilen Hamza Aydoğdu’yu makamında ziyaret eden KOP Başkan V. Halil İbrahim Tongur, Vali Hamza Aydoğdu’ya yeni görevinde başarılar dilerken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından onaylanan 2020 Mali Destek Programı projeleri için hazırlanan protokolleri imzaladılar.

 

İç Anadolu Bölgesinin incisi olan Aksaray’da birlik ve beraberlik içinde uzun yıllar sürecek güzel işlere imza atacaklarına inandığını söyleyen Vali Hamza Aydoğdu, kentte yaşayan vatandaşlarla, ilin tüm yöneticileriyle ve KOP İdaresi ile birlikte istişare halinde tüm problemleri yerinde tespit ederek, yine ekip ruhu içerisinde güzel işler çıkaracaklarını kaydederek göreve başlar başlamaz KOP İdaresinin destekleri ile karşılaşıyor olmanın da büyük mutluluk verdiğini belirtti.

 

Sulamada Kapalı Sistem Dönüşümü

KOP Başkan V. Tongur ise kalkınmanın en önemli ayağı olan beşeri sermayenin güçlendirilmesinin kent ve bölge özelinde tüm ülkenin kalkınmasına önemli katkı sağlayacağını ifade ederek, Milli Eğitim kökenli olan Vali Aydoğdu’nun Aksaray için önemli bir şans olduğunu söyledi. Aksaray Valiliği nezdinde Aksaray İl Özel İdaresi, Aksaray Belediyesi, Aksaray Üniversitesi ve Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile imzalanacak toplam 5 proje ile kentin sulama altyapısı, hayvancılık, spor ve sosyal hayatına ilişkin 4 milyon 715 Bin TL tutarındaki hibe desteğinin yatırıma dönüşeceğini vurgulayan KOP Başkanı Tongur; Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinin kalkınma için yenilikçi ve katma değeri yüksek her tür projeye destek olmayı sürdüreceklerini kaydetti. Konuşmaların ardından KOP KÖSİP kapsamında finanse edilen Aksaray İl Özel İdaresi tarafından yürütülecek olan Yuva YÜS Kapalı Sistem Sulama Tesisi projesi için 3 milyon TL tutarındaki finansman desteği için imzalar atıldı.

 

Tarım ve Hayvancılık için Kapsamlı Destekler Sürdürülüyor

Valilik ziyaretinin ardından beraberindeki Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörü Ümit Yorgancılar ve Beşeri, Sosyal ve Kurumsal Gelişme Koordinatörü Ahmet Katıksız ile birlikte Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürlüğünü ziyaret eden Halil İbrahim Tongur, proje sahalarını inceleyerek İl Müdürü Bülent Saklav’dan bilgiler aldı.

 

KOP Bölgesi Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi Programı kapsamında 800 Bin TL bütçeli ‘KOP Bölgesinde Organize Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi’ ile KOP Kırsal Kalkınma Programı çerçevesinde desteklenen 286 Bin TL bütçeli ‘KOP İle Ürünler Paketleniyor Değer Kazanıyor’ projesi için karşılıklı atılan imzalar ile 1 milyon 86 bin TL bütçeli iki projenin startı verilmiş oldu.

 

‘KOP Bölgesinde Organize Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi’ ile Aksaray Ticaret Borsası içinde bulunan Organize Besicilik Tesisindeki 150 işletmeyi kapsayacak şekilde alınması planlanan yem karma makinaları ile hayvanların doğru ve düzenli beslenmesi ve yüksek verim elde edilmesi amaçlanmaktadır. Üreticilerin birlik beraberlik içinde olmaları, toplu hareket etmeleri sağlanarak girdi maliyeti yüksek ürün kullanmak yerine teknoloji ile iç içe kendi yemlerini kendileri üreterek daha kazançlı ve sürdürülebilir bir hayvancılık yapmaları sağlanacaktır.

 

 ‘KOP İle Ürünler Paketleniyor Değer Kazanıyor’ projesinde ise Aksaray’da üretilen yıllık toplam 13-14 bin ton arasındaki baklagiller varlığının bölgedeki üreticiler için katma değere dönüştürülerek markalaşmasının önü açılacak. Bölgedeki küçük üreticilerin kullandıkları tarımsal teknolojileri sermaye yetersizliğinden dolayı yenilemelerinin zorluğu nedeniyle ekonomik durumu yerinde olan üreticiler ile birlikte ortak bir karar alarak üretimde ortaklığa adım atması ve bir paketleme tesisi kurularak, gelişmekte olan ilin potansiyel büyümesinin tetiklenmesi öngörülmektedir.

 

Sporla Okuma Kültürü Birleşecek

KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) üyesi olan Aksaray Üniversitesinde düzenlenen protokol töreninde ise Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin ile ‘Aksaray KOP Spor Kütüphanesi Projesi’ için imzalar atıldı.

Aksaray Üniversitesi Merkez Kütüphanesi tarafından yürütülecek 115 Bin TL bütçeli proje Aksaray ili ve merkeze bağlı kırsal bölgelerde yaşayan her yaştan vatandaşların, spor yaparak sağlıklı bireyler olmalarının yanı sıra okuma ve yazma becerilerini geliştirmeleri amaçlanıyor. Akıcı okuma ve okuduğunu anlama becerileri gelişen öğrencilerin okumaktan ve dolayısıyla yazmaktan zevk alacağı, kitap sevgisinin artacağı ve yaşam boyu devam edecek spor ve okuma kültürü kazanmalarının planlandığı projede kurulacak olan Aksaray KOP Spor Kütüphanesinde spor, bilim ve teknoloji ile ilgili seminerler ve kitap okuma şenlikleri düzenlenecek. Maddi geliri düşük olan ailelerin çocuklarına ücretsiz olarak kitaplar verilecek, öğretmen eğitimi ile sahada görev yapan sınıf öğretmenleri, eğitim fakültesi arasında tanışma ve fikir alışverişinde bulunulacaktır. Ayrıca uygulama yapılan ilköğretim öğrencileri kitap fuarlarında yazarlar ile bir araya getirilecek.

 

KOP Tasarım ve Beceri Atölyeleri Aksaray’ı Şahlandıracak

 

Aksaray Belediyesi’nde Belediye Başkanı Evren Dinçer’le görüşen heyet burada ‘Aksaray KOP Tasarım ve Beceri Atölyeleri’ projesinin protokol metnini imzaladı.

 

Okul öncesinden başlayarak lise son sınıfa olan kadar tüm öğrenci gruplarını hedef alan 445 Bin TL hibe bütçeli ‘Aksaray KOP Tasarım ve Beceri Atölyeleri’ projesinin interaktif İngilizce dil atölyesi, ahşap atölyesi, seramik ve kil atölyesi, robotik kodlama ve yazılım atölyesi, konferans ve drama salonu, origami- quilling atölyesi okur-yazar atölyesi gibi birbirinden güzel eğitici atölye faaliyetleri ile gençlerin kapsamlı bir sosyal beceri ve etkinlik imkanına kavuşturacağını söyleyen KOP Başkanı Tongur, yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumsal dayanışma ve bütünleşmeyi güçlendirmek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak amacıyla önemli bir projenin hayata geçirildiğini kaydetti.

 

Bu Haber 1743 Defa Okundu.