Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
ASELSAN VE TÜRKİYE KALKINMA BANKASI KOP’TA

Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerinden oluşan Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölgenin sermaye çeşitliliğinin geliştirilmesi ve yüksek teknoloji yatırımlarının artırılması amacıyla Aselsan, Türkiye Kalkınma Bankası ve sanayicileri bir araya getirdi.

Eklenme Tarihi
23.02.2015
Okunma Sayısı
2932 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

KOP İdaresi Çatalhüyük toplantı salonunda gerçekleştirilen çalışma toplantısına KOP İdaresi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, KOP İdaresi Başkan Vekili İhsan Bostancı, Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hasan Canpolat, Türkiye Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Buçukoğlu, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ile Aselsan ve Türkiye Kalkınma Bankası üst düzey yöneticileri ve Konya’nın önde gelen Sanayi kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

“KONYA, TARIMDAN SANAYİYE GEÇİŞİ YAŞIYOR”

Tarım toplumundan sanayi toplumuna, oradan da yüksek sanayi ve teknoloji toplumuna geçişlerin sancılı süreçler olduğuna dikkat çeken Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hasan Canpolat, sürecin başarıyla tamamlanmasının çok önemli olduğu belirterek; tarım toplumundan sanayi toplumuna, oradan da yüksek sanayi ve teknoloji toplumuna geçişlerin sancılı süreçler olduğuna dikkat çekti.

Başkan Canpolat Konya’nın tarımdan yüksek sanayi ve teknolojiye geçiş yaşadığını belirterek şunları söyledi:

“Yeterince tarım sermayesi biriktiren her ülke veya şehir, bir süre sonra sanayi sermayesine geçişi yaşar. Burada yeterli sermaye ve bilgi birikimi yaşandıktan sonra daha yüksek sanayi ve teknoloji alanlarına geçiş yapılır. Bu doğrultuda Türkiye ve dolayısıyla Konya, Kayseri, Denizli, Bursa gibi illerimiz bu geçiş sürecinin sancılarını yaşıyor. Bu aslında çok doğal bir süreç.  Önemli olan husus bu sürecin başarıyla tamamlanıp tamamlanamayacağıdır. Dünyada küresel anlamda Türkiye’ye verilen misyon hemen hemen tüm sanayilerde alt yüklenici yani taşeron olmasıydı. Buradan artık gidilecek çok fazla bir nokta kalmamış ve hala buradan devam edelim dendiği zaman yürüyen bir bandın üzerinde durmaya benzer. Duramazsınız düşersiniz. Dolayısıyla yeni bir lige geçmek gerekiyor bu da bize verilen koşulları şartları zorlamaktan geçiyor. Dünyada yüksek teknoloji üreten ülkeler var, Türkiye gibi bu yüksek teknolojilere taşeronluk yapma görevi verilen ülkeler var bir de hiçbir görev verilmeyen ülkeler var. Bunlarda malum iç savaşlarla ve birbirlerini öldürmekle meşgul olan ülkeler. Böyle bir kategori içerisinde biz bir lig değiştirmekten bahsediyoruz.”

 

Türkiye Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Buçukoğlu ise Kalkınma Bankası olarak Konya ve Konyalı sanayicileri önemsediklerini vurgulayarak, “Türkiye’nin önünü açacak teknolojik yatırımların nasıl içerisinde oluruz. Hep bu konular üzerinde düşünüyoruz. Aselsan’ın elinde teknolojik bilgi birikim ve imkan var. Diğer tarafta da yatırımcımız var. Ancak yatırımcının elinde yeteri kadar kaynak yok. Bir arada olması gereken üçlü sacayağının kaynak kısmında biz üzerimize düşen dersimizi çalışıyoruz. Yapabileceklerimizi, kaynaklarımızı çeşitlendirmemizi sağlamak istiyoruz. Dünya geneline yayılmış markaları incelediğiniz zaman marka ve alt yüklenicilerin bir arada çalışmasıyla bir marka yüceliyor. Böyle bir modeli hayata geçirmek için çalışıyoruz, birkaç örnek yatırımda oluşacak. Bunlarla birlikte devam ederiz diye umuyoruz” şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından KOP İdaresi Başkan vekili İhsan Bostancı misafirlerine çini işlemeli porselen tabak hediye etti.

Bu Haber 2932 Defa Okundu.