Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Bölgenin Tarım ve Hayvancılığına “KOP Dokunuşu”

KOP İdaresi tarafından Ayrancı’da yürütülen 3 yeni proje, Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık ve Ayrancı Kaymakamı Evren Çakır’ın katılımı ile hayata geçirildi. KOP İdaresi tarafından Karaman’da 1 milyon 150 Bin TL’lik bütçeyle desteklenen tarım ve hayvancılık projelerinin açılışı yapıldı.

Eklenme Tarihi
25.08.2020
Okunma Sayısı
1834 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

KOP İdaresi tarafından Ayrancı’da yürütülen 3 yeni proje, Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık ve Ayrancı Kaymakamı Evren Çakır’ın katılımı ile hayata geçirildi. KOP İdaresi tarafından Karaman’da 1 milyon 150 Bin TL’lik bütçeyle desteklenen tarım ve hayvancılık projelerinin açılışı yapıldı.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının finansman destekleri devam ediyor. Karaman’ın Ayrancı İlçesinde yürütülen 3 yeni proje düzenlenen törenle hayata geçirildi.

 

Karaman Ayrancı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün yürüttüğü ve KOP İdaresinin 2020 Mali Destek Programı kapsamında finansman desteği sağladığı Ayrancı’da KOP ile Makine Parkı Kuruluyor, Araziler Verimli Hale Geliyor, “Ayrancı’da KOP ile Yaz Seracılığı Başlıyor Projesi” ve “KOP ile Hububat Sınıflama ve Paketleme Projesi” tanıtım ve açılış törenine Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, Ayrancı Kaymakamı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Evren Çakır ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.

 

“Ayrancı’da KOP Makine Parkı Kuruldu”

Arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanan Ayrancı İlçesinde, eğimli ve kısmen taşlı olan alanların tarıma elverişli hale getirilebilmesi amacıyla taş toplama, tesviye makinesi ve kaymak kırma makinası temini gerçekleştirildi. İlçede yaygın olarak hububat ekimi yapılmakta olduğu için hasat edilen ürünlerin aktarımını kolaylaştırmak amacıyla proje kapsamında Kendinden Motorlu Helezon alınarak bölge çiftçisinin hizmetine sunularak çiftçilerin iş gücü ve zaman kaybının önüne geçilmiş oldu.

 

TÜİK verilerine göre küçükbaş hayvan varlığı açısından ciddi bir potansiyele sahip olan Ayrancı ilçesinde yetiştirilen koyunların parazitlerden arındırılarak sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilmeleri için hayvan yıkama makinesi alımı gerçekleştirilerek bölgenin küçükbaş hayvan varlığı için parazitle mücadele dönemi başlatıldı. Yine proje kapsamında bölgede yapılan tarımsal ürünlerin modernizasyonu artırılarak, üreticilerin tarımsal üretimde verimlilik ve kaliteye sahip olmalarını sağlamak. Bu bağlamda yüksek fiyatı ile küçük üreticilerin alım gücünü aşan makinaların tarıma kazandırılması amacıyla “Makina Parklarının” kurulması desteklenerek üreticilerimizin mümkün olduğunca yeni ve modern makinaları kullanmalarının önü açıldı. Yüzde 100 hibe desteği ile gerçekleştirilen “Ayrancı’da KOP ile Makine Parkı Kuruluyor, Araziler Verimli Hale Geliyor” projesinin toplam bütçesi ise 228 bin TL olarak gerçekleşti.

 

“Ayrancı’da KOP ile Yaz Seracılığı Başlıyor Projesi"

Küçük ve parçalı arazi yapısına sahip Ayrancı ilçesinin; Mersin, Ereğli ve Karaman’a yakınlığı nedeniyle üreticinin beklenen yüksek geliri elde edebilmesi amacıyla ilçede yaz seracılığı teşvikleri artırılıyor. Toplam 605 bin TL bütçesi olan proje kapsamında belirlenen 10 üreticiye her biri 1050 metrekare olmak üzere yüzde 70 hibe destekli toplamda 10 bin 500 metrekarelik sera alanı kurulumu gerçekleştirildi. Proje sayesinde hem birim alandan maksimum verim ve gelir edilmesi sağlanacak hem de tersine göçün önü açılacak.

 

“KOP ile Hububat Sınıflama ve Paketleme Projesi”

Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan Ayrancı ilçesinde 2018 yılı TÜİK verilerine göre 297 bin 407 dekar buğday, 240 bin 753 dekar arpa, 43 bin 125 dekar çavdar, 40 bin 640 dekar yulaf, 8 bin dekara nohut ve 2 bin 450 dekar fasulye ekimi yapılıyor. 315 bin TL bütçeli ve yüzde 70 hibe destekli bakliyat ve tahıl sınıflama ve paketleme tesisi kurularak, tarım ürünlerin elenmesi, sınıflanması ve paketlenerek katma değer oluşturulması ile daha yüksek fiyatla pazarlanabilirliğinin önü açılmış oldu.

Bu Haber 1834 Defa Okundu.