Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya'da Bir Bilişim Vadisi Doğuyor…

“Konya İli Veri Merkezleri Bölgesi Uygunluk Araştırma Projesi” Sözleşmesi KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nda imzalandı. Osmanlı Devletinin son dönemlerinde Birinci Dünya Savaşı sırasında ülkenin en mahrem kayıtlarının saklandığı Konya, bugün Türkiye’nin güvenli “Bilişim Vadisi” olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor.

Eklenme Tarihi
14.01.2015
Okunma Sayısı
3205 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

“Konya İli Veri Merkezleri Bölgesi Uygunluk Araştırma Projesi” Sözleşmesi KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nda imzalandı. Osmanlı Devletinin son dönemlerinde Birinci Dünya Savaşı sırasında ülkenin en mahrem kayıtlarının saklandığı Konya, bugün Türkiye’nin güvenli “Bilişim Vadisi” olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor.

Bu amaçla Kalkınma Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca işbirliği içinde son birkaç yıldır yürütülen çalışmalar sonucu Türkiye'de bir “Kamu Entegre Veri Merkezi” kurulması için Konya’nın en uygun iller arasında olduğu tespit edildi. Konya’da kamu kesimine ait verileri daha etkin ve güvenli şekilde yedeklemeye imkân sağlayacak bir merkezin kurulmasına yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindi. Yakında bu tür bir merkez Konya’da kurulacak.

 

KOP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Konya’nın kamu yanında, ulusal ve uluslararası özel sektör firmalarına hizmet verecek uluslararası bir veri merkezine de uygun olduğunu düşündüklerini ifade ederek, “Biz Konya’nın kamu yanında diğer ulusal ve uluslararası bilişim-iletişim şirketleri, bankalar, sağlık kurumları gibi özel sektörde faaliyet gösteren kuruluşların da yatırım yapabileceği bir il olduğunu düşünüyoruz. Çalışmalarımızı Bakanlıklar, Konya Valiliği ve yerel yönetimlerle işbirliği için bu yönde yoğunlaştırıyoruz” dedi.

“KONYA, ÖN PLANA ÇIKIYOR”

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın onayıyla hayata geçen “Konya İli Veri Merkezleri Bölgesi Uygunluk Araştırma Projesi” Sözleşmesi imza töreninde konuşan KOP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, şunları söyledi:

“Türkiye bölgesindeki istikrarlı yapısı ve güçlü ekonomisi ile bölgenin güvenli limanı olarak görülmekte, ülkemizde ise Konya jeolojik koşulları, iklim şartları ve ülke içindeki konumu ile veri merkezleri gibi güvenlik önceliği olan yatırımlar için ön plana çıkmaktadır. Uygulanacak proje ile Türkiye’nin ortasında yer alan, olası dış tehditlerden en az şekilde etkilenecek Konya; arazi altyapısı, iklim şartları, doğal afet riski, enerji güvenliği gibi birçok parametrede detaylı bir şekilde incelenecektir. Beklentileri karşılayacak bir işletme modelini de içerecek bu proje ile elde edeceğimiz rapor ülkemize ve dünyaya referans olacaktır.” dedi.

“OSMANLI KIYMETLİSİNİ KONYA’YA EMANET ETTİ”

Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti’nin en mahrem bilgilerinin yer aldığı arşivlerini stratejik konumu, deprem ve benzeri doğal afetler bakımından güvenli bir yer olan Konya’ya gönderdiğine dikkat çeken Başkan Babaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“Ulaştırma yatırımları hızla artan, metropol şehirler ve denizlere hızlı ulaşım imkanı kazanan, yenilenebilir enerji projeleri ile ülkenin güneşten enerji üretim merkezi haline dönüşmekte olan, yeterli arazi varlığına sahip ve Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından Yeni Marmara olacağı ifade edilen KOP Bölgesi’nin merkez ili Konya, sanayi ve güvenlik hassasiyeti olan yatırımlar için çok cazip bir konuma dönüşüm yaşamaktadır. Bu bağlamda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yürütülmekte olan Kamu Veri Merkezi Projesine ilave olarak ulusal ve uluslararası ölçekte kamu ve özel sektör taleplerine cevap verebilecek uygulanabilir bir veri merkezi modelinin ortaya konulabilmesi ve bu yatırım için ilde en uygun alanların belirlenebilmesi amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Analiz sonuçlarına göre uluslararası taleplere de cevap verebilecek bir veri merkezi kurulum stratejisi belirlenecek; üretilen rapor, ulusal ve uluslararası paylaşıma açılacak, yatırımcıların bölgeyi tercih etmeleri için gerekli çalışmalar yürütülecektir.”

Konuşmaların ardından Babaoğlu, üstlenici firma yetkilileri ile birlikte protokolü imzalayarak projenin ilk aşamasının startını verdi.

 

HABERİN VİDEOSU

 

Bu Haber 3205 Defa Okundu.