Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP Bölge Kalkınma Programı Aksaray’da Tanıtıldı

KOP Bölgesinin 2021-2023 yılları arasını kapsayan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe giren KOP Bölge Kalkınma Programı; valilik, kamu kurum kuruluşları ile koordineli şekilde düzenlenen toplantıyla Aksaray’da tanıtıldı.

Eklenme Tarihi
30.09.2021
Okunma Sayısı
1037 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

KOP Bölgesinin 2021-2023 yılları arasını kapsayan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe giren KOP Bölge Kalkınma Programı; valilik, kamu kurum kuruluşları ile koordineli şekilde düzenlenen toplantıyla Aksaray’da tanıtıldı.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığını oluşturan; Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat illerinin 2021-2023 yılları arasını kapsayacak KOP Bölge Kalkınma Programı, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen tanıtım toplantısı ve KOP Destekleri Bilgilendirme Çalıştayı ile duyuruldu.

 

Aksaray Vali vekili Dr. Mehmet Tanışır, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) Genel Sekreteri Bekir Varol ile ilçe kaymakamları, belediye başkanları, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerin yer aldığı programda, katılımcılara 2014-2018 yılları arasında yürütülen KOP Eylem Planı hakkında genel değerlendirmeler aktarılırken, 2021-2023 yılları arasını kapsayacak olan KOP Bölge Kalkınma Programı hakkında da bilgiler verildi.

 

 

KOP İdaresinin Aksaray’a sağladığı hibe destekleri ile kentin sanayiden kültüre, turizmden hayvancılığa kadar birçok sektörde çok önemli kazanımlar sağladığına değinen Vali Vekili Mehmet Tanışır; “Aksaray ilinde son yıllarda çok sayıda önemli projeler gerçekleştirildi. Önemli bir kısmı KOP İdaresi tarafından sağlanan hibe destekleri ile yürütüldü. Bu projeler ile sanayi, kültür, turizm ve hayvancılık alanlarında önemli kazanımlar sağlandı. Bugün burada gerçekleştirilecek olan KOP Bölgesi 2021-2023 Kalkınma Programını ile Aksaray’a nasıl daha fazla proje kazandırabileceğimizi iyi değerlendirmemiz gerekmektedir. Aksaray’a verdikleri tüm desteklerden dolayı KOP İdaresi Başkanlığına teşekkürlerini iletmek istiyorum” diye konuştu.

 

“Su Tasarrufu İçin Doğru Sulama Yöntemleri Kullanılmalı”

KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin’de, son 20 yılda Türkiye’nin yakaladığı büyüme ve gelişme ivmesinin sadece ülke içinde değil dünya çapında yakından takip edildiğini belirterek, kaynaklarını akılcı ve stratejik yatırımlar ile katma değeri yüksek alanlara yönlendiren Türkiye’nin, yürüttüğü başarılı sürecin sonuçlarını yakın zamanda göreceğini belirtti. KOP Bölgesinin, sahip olduğu geniş tarım arazileri, derin tarihi birikimi, sahip olduğu jeopolitik konumu, mevcut esnek işgücü yapısı, güçlü beşeri sermayesi, gelişmiş Organize Sanayi Bölgeleri altyapısı ile Türkiye’nin yeni cazibe merkezi olabilecek bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Başkan Şahin; “KOP Bölgesi, ülkemizin merkezinde yer alan konumu ile ülkenin gıda üretiminde de stratejik öneme sahiptir. Aksaray ekonomisi de genel olarak tarım ve hayvancılığa dayansa da son yıllarda sanayi sektörü de hızla gelişmektedir. Bölgenin kapalı havza olması nedeniyle tarımda sulama suyunun tasarruflu kullanımı ülke gıda güvencesi bakımından büyük önem arz etmektedir. Bunun için suyun membaından alınıp bitki kök bölgesine kadar iletiminde kayıpları çağın teknikleri kullanılarak asgari seviyeye düşürmek bölgemiz için zorunludur. Bunun için doğru sulama yöntemini kullanmak gerekiyor. Damla sulama yöntemi ile salma sulama yöntemine göre yüzde 47 tasarruf, yağmurlama sulama yöntemi ile salma sulama yöntemine göre yüzde 38 sulama suyundan tasarruf sağlanabilmektedir. Bu nedenle; KOP idaresi olarak mevcuttaki klasik sistem sulama şebekelerini verimliliği yükseltmek ve su tasarrufu sağlamak amacıyla otomasyon kontrollü modern kapalı sistemine dönüştürüyoruz” dedi,

 

“Sonuç Odaklı Sektörel Programları Önceliyoruz”

2021-2023 yıllarını kapsayan ve Bölge Kalkınma Programı olarak adlandırılan yeni nesil eylem planını başta kalkınma ajansları olmak üzere bölgedeki diğer paydaşlarla iş birliği içerisinde hazırladıklarını ifade eden Başkan Şahin; “Bölge Kalkınma Programı, önceki Eylem Planlarından farklı olarak KOP İdaremizin sorumlu olduğu bölgeyi bir bütün olarak ele alan ve bölgenin kendine özgü potansiyel ve ihtiyaçlarından hareketle, belirlenmiş olan sonuç odaklı sektörel programları içermektedir. Bölge Kalkınma Programının temel amacı, model projelerin desteklenmesi vasıtasıyla bölgemizde yenilikçi uygulamalara öncülük etmektir. KOP İdaremiz, başta tarım ve sulama olmak üzere; kültür, sosyal içerme, turizm, kırsal kalkınma ve enerji alanlarında destek vermekte; bu destekler yerinden kalkınma anlayışıyla, katılımcı bir şekilde tasarlanmakta ve uygulanmaktadır. Ekonomik ve sosyal kalkınmayı desteklemek üzere rekabetçi ürün türlerine geçiş, pazarlama imkânlarının genişletilmesi, organik tarım, yenilenebilir enerji ve inovasyon çalışmaları, insan kaynakları ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, doğal varlıkların ve kültürel mirasın korunması ve değerlendirilmesi, bölgelerin rekabet gündemini desteklemede yeni dönemin önemli unsurları olacaktır” şeklinde konuştu.

 

Açılış programının ardından ‘Tarım’, ‘Sulama’, ‘Enerji-Sanayi’, ‘Kültür-Turizm-Sosyal’ konu başlıklarında oturumlar düzenlendi. STK ve Sektör Temsilcilerinin yer aldığı çalıştayda kent için yapılabilecekler masaya yatırıldı.  

 

Bu Haber 1037 Defa Okundu.