Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP Bölge Kalkınma Programı Nevşehir’de Tanıtıldı

KOP Bölgesinin 2021-2023 yılları arasını kapsayan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe giren KOP Bölge Kalkınma Programı; valilik, kamu kurum kuruluşları ile koordineli şekilde düzenlenen toplantıyla Nevşehir’de tanıtıldı.

Eklenme Tarihi
01.10.2021
Okunma Sayısı
885 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

KOP Bölgesinin 2021-2023 yılları arasını kapsayan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe giren KOP Bölge Kalkınma Programı; valilik, kamu kurum kuruluşları ile koordineli şekilde düzenlenen toplantıyla Nevşehir’de tanıtıldı.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığını oluşturan; Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat illerinin 2021-2023 yılları arasını kapsayacak KOP Bölge Kalkınma Programı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısı ve KOP Destekleri Bilgilendirme Çalıştayı ile duyuruldu.

 

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) Genel Sekreteri Bekir Varol ile ilçe kaymakamları, belediye başkanları, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerin yer aldığı programda, katılımcılara 2014-2018 yılları arasında yürütülen KOP Eylem Planı hakkında genel değerlendirmeler aktarılırken, 2021-2023 yılları arasını kapsayacak olan KOP Bölge Kalkınma Programı hakkında da bilgiler verildi.

 

“KOP Destekleriyle Nevşehir’i Daha İleriye Taşıyacak Projeler Yürüteceğiz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe giren ve 2021-2023 yıllarını kapsayan KOP Bölge Kalkınma Programı ile Nevşehir’in daha ileri seviyelere taşıyacak birçok projenin hayata geçeceğine inandığını söyleyen Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel; “İlimizin sahip olduğu doğal ve kültürel değerler nedeniyle turizm sektörü öncü sektör olarak ön plana çıkmıştır. Turizm sektörü ile birlikte tarım ve sanayi sektörünün de desteklenerek geliştirilmesi ticari ve ekonomik anlamda ilimizin kalkınması ve refah düzeyinin artması için çok önemli bir adım olacaktır. Turizm, tarım ve sanayi sektörleri birbirine neden sonuç ilişkileri ile bağımlıdır ve birbirinden bağımsız düşünülmesi mümkün değildir. Bu üç sektörün birbiriyle bağlantılı olarak geliştirilmesi ilimizin geleceğine yapılacak en büyük yatırım olarak değerlendirilebilir. Tarımsal açıdan zengin topraklara sahip ilimiz geniş ürün yelpazesi ile adeta bir tarım merkezidir. En önemli ve coğrafi işaretli ürünümüz olan kabak çekirdeği üretimi ile 2020 yılında Türkiye üretiminde birinci sırada yer aldık. Patates ve üzüm üretimlerinde de Türkiye sıralamasında ilk 10 il içerisinde yer aldığımızı belirtmek isterim” dedi.

 

“Bölge Kalkınmasına Hizmet Edecek Model Projeleri Destekleyeceğiz”

Kurulduğu günden buyana güçlü bir KOP Bölgesi hayali ile çalışan KOP İdaresi Başkanlığının, Türkiye yüzölçümünün yüzde 12,2’sine tekabül eden, 8 ilden oluşan ve 4,5 milyon nüfusun yaşadığı 95 bin 580 kilometrekarelik büyük bir alanda faaliyet yürütmekte olduğuna dikkat çeken KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin; “Nevşehir ekonomisi genel olarak tarım ve turizme dayanmaktadır.  Nüfusun büyük bölümü tarım ve hizmetler sektöründe çalışmaktadır. Çekirdek Kapadokya olarak adlandırılan ve peribacası oluşumlarının en iyi gözlemlenebildiği Uçhisar, Göreme, Avanos, Ürgüp, Derinkuyu, Kaymaklı çevresi eşsiz doğal yapısı sebebiyle her yıl yüzbinlerce turisti ağırlamaktadır. Nevşehir pomza rezervi bakımından Türkiye 3.'sü olması ve toplam 450 milyon metreküplük rezerv miktarı ile madencilik alanında ve bims, briket, tuğla gibi inşaat ürünleri üretiminde önemli bir paya sahiptir. 2021-2023 yıllarını kapsayan ve Bölge Kalkınma Programı olarak adlandırılan yeni nesil eylem planını başta kalkınma ajansları olmak üzere bölgemizdeki diğer paydaşlar ile işbirliği içerisinde hazırladık. Bölge Kalkınma Programının temel amacı, model projelerin desteklenmesi vasıtasıyla bölgemizde yenilikçi uygulamalara öncülük etmektir. KOP İdaremiz, başta tarım ve sulama olmak üzere; kültür, sosyal içerme, turizm, kırsal kalkınma ve enerji alanlarında destek vermekte; bu destekler yerinden kalkınma anlayışıyla, katılımcı bir şekilde tasarlanmakta ve uygulanmaktadır. Ekonomik ve sosyal kalkınmayı desteklemek üzere rekabetçi ürün türlerine geçiş, pazarlama imkânlarının genişletilmesi, organik tarım, yenilenebilir enerji ve inovasyon çalışmaları, insan kaynakları ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, doğal varlıkların ve kültürel mirasın korunması ve değerlendirilmesi, bölgelerin rekabet gündemini desteklemede yeni dönemin önemli unsurları olacaktır” şeklinde konuştu.

 

“KOP İle Nevşehir’i Turizmde Cazibe Merkezi Haline Getirelim”

Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran’da KOP İdaresinin destekleriyle Nevşehir’de önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çekerek; “KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Nevşehir’imizin de içinde bulunduğu bölgenin kalkınması için farklı sektörlerde destekler vermekte. Bugün bir araya gelmemize vesile olan bu çalıştay, KOP İdaresi’nin desteklerinden şehrimizin azami seviyede faydalanması için büyük önem arz etmektedir. Nevşehir’imiz, Kapadokya Bölgesi’nde ülkemizin en önemli turizm şehirlerinden biri. Ancak yıllar içerisinde şehir merkezi turizmden hak ettiği payı alamamıştır. Nevşehir Kale etrafında ortaya çıkardığımız Kayaşehir’i turizme kazandırarak, şehrimizin turizm sektöründeki payını büyütmek çok önem verdiğimiz konularımız arasında. Yine şehrimizde ekonomik kalkınmanın en önemli unsurlarından olan kadın istihdamının arttırılması yönelik projelerimiz de önceliklerimiz arasında. KOP İdaresi’nin önümüzdeki dönemde turizme ve istihdam alanlarındaki projelerimize vereceği finansman deştiği ile Nevşehir’imizin turizmde cazibe merkezi haline gelmesine büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

 

“Yeni Kalkınma Programıyla Nevşehir’in Öncelikli Alanları Tespit Edilmiş”

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak tüm araştırma altyapısı ve akademisyenleriyle üniversite- özel sektör iş birliğine büyük önem verdiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin ise şöyle konuştu; “Bölgesel güçlü bir aktör ve oyun kurucu olarak KOP idaresinin 2021-2023 programı ve destekleri daha da önemli hale gelmektedir. Bildiğiniz gibi desteklerin ihtiyaç analizlerine dayanması, etki analizlerinin yapılması, sonuçlarının değerlendirilerek revize edilmesi onların tasarımında kritik rol oynamakta. KOP desteklerinin önümüzdeki dönemde; bölge içinde etkileşimleri artırması, ortak projelerin desteklenmesi ile gerek ulusal gerekse uluslararası diğer fon ve desteklere ulaşımın kolaylaştırması bu teşkilatın bölgemize olan katkısını daha da artıracaktır. KOP İdaresinin 2021-2023 yaklaşımı incelendiğinde; KOP bölgesinin geniş bir fotoğrafının çekilerek mevcut durumun belirlendiği ve bölgede yer alan illerin öncelikli alanlarının tespit edildiği görülmekte. Bu öncelikli alanlardaki sayısal hedefler ve aktarılacak kaynak konusunun ise hala çalışıldığı anlaşılmakta. Nevşehir özeline hazırlanan dokümanda, ilimizin turizme yönelik sağlayacağı hizmet kapasite ve kalitesinin artırılarak hem il ekonomisine katkısının yükseltilmesi hem de KOP bölgesinin turist çekme potansiyelinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Nevşehir genelinde tarım sektörü, turizmin ardından en önemli ekonomik faaliyet olarak görülmekte. Nevşehir ilinde öne çıkan bir diğer sektör ise bims (ponza) imalatıdır”

 

Açılış programının ardından ‘Tarım’, ‘Sulama’, ‘Enerji-Sanayi’, ‘Kültür-Turizm-Sosyal’ konu başlıklarında oturumlar düzenlendi. STK ve Sektör Temsilcilerinin yer aldığı çalıştayda kent için yapılabilecekler masaya yatırıldı. 

Bu Haber 885 Defa Okundu.