Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP Bölgesi için “Bölgesel Meyvecilik” projesi hayata geçiyor

KOP Bölgesi’ne Uygun Meyve Tür ve Çeşitleri Belirleniyor

Eklenme Tarihi
06.01.2015
Okunma Sayısı
3214 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

KOP Bölgesi’ne Uygun Meyve Tür ve Çeşitleri Belirleniyor

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi bünyesindeki illerde üretilen meyvelerin tür ve çeşitleri iklim, arazi ve pazarlama şartlarına göre yeniden şekillendirilmesi ve kalitesinin artırılması amacıyla düzenlenen “Meyvecilikte KOP Bölgesi’ne Uygun Çeşit Belirleme Toplantısı” KOP İdaresi’nde yapıldı. Yerel Yönetim temsilcileri, akademisyenler ve fidan üreticilerinin bir araya geldiği toplantıda bölge için uygun ve katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesi kararı çıktı.

 

Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerinde iklim ve arazi şartlarına uygun meyve çeşitlerinin tartışıldığı toplantıya, Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Raşit Turan, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyeleri Prof. Dr. Zeki Kara, Prof. Dr. Lütfi Pırlak, Prof. Dr. Ahmet Eşitken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Konya İl Müdürlüğünden Ziraat Mühendisleri, meyve fidanı üreticileri ve KOP İdaresi uzmanları katıldı.

KOP Bölgesi’nin, 65 bin kilometrekarelik alanı, 3 milyon hektarlık tarım alanı ve 3 milyon nüfusu ile Türkiye’de önemli bir merkez olduğunu, bölge tarımının gelişiminde ve bölgenin kalkınmasında katma değeri yüksek meyveciliğin etkin bir rol üstlenmeye başladığını hatırlatan KOP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, KOP illerinin birbirleriyle olduğu kadar kendi içlerinde de farklı iklimsel ve coğrafi koşullar içerdiğini, bu nedenle özellikle eğimi yüksek ve düz alanlar ayrımında olmak üzere hangi bölge için ‘hangi meyve ve hangi çeşit’ sorusuna en uygun cevabı aradıklarını belirtti.

 

“İhracata Dönük Üretim Yapılmalı”

İkinci Marmara olma yolunda emin adımlarla ilerleyen KOP Bölgesinin, meyvecilikte de adından söz ettiren bir bölge olması gerektiğinin altını çizen Başkan Babaoğlu, “Sadece iç pazara değil, ihracata dönük meyve üretimine de dikkat edilmeli. Çünkü ihracat yapılamadığı yıllarda fiyatlara büyük düşüşler yaşanıyor. Bu nedenle sadece iç pazara yönelik olan dış dünyanın bilmediği ve tüketmediği çeşitleri yetiştirmek bir risktir. Unutulmamalıdır ki, dünya meyve üreticileri en uygun ürün için her yıl binlerce çeşit denemektedir” diye konuştu.

 

“KOP Bölgesi Üzüm, Kiraz ve Çilekte Türkiye Lideri olacak”

Meyve çeşidi seçiminin çok önemli olduğunu ve bölge için en uygun meyve çeşitlerinin belirlenmesi konusunda çok hassas davrandıklarını ifade eden KOP İdaresi Başkanı Babaoğlu şunları söyledi:

“Bu amaçla ‘Bölgesel Meyve Üretimi’ bizim için önemli bir başlık konusudur. Halen KOP sulama projeleriyle desteklediğimiz ve çilek, kiraz, üzüm üretimine yönlendirmeye başladığımız alanlarda hem Türkiye hem de dünyada kolay pazarlanacak ürünlere yöneliyoruz. Bu amaçla bölge kurumlarıyla işbirliği içinde üreticilerimizi yönlendiriyoruz. Bu ürünler bölge için stratejik ürünler haline geldi. Yaptığımız bu toplantı ile de artık tüm kurumlarımız ortak hareket ederek üreticileri bu meyvelere ve bu meyvelerin pazarda tutulan çeşitlerine yönlendirecek. Bu çeşitleri üretip bunların sanayisini geliştirip pazarlamasını yapacağız. Hem aynı tür ve çeşitten çok miktarda ürün üreteceğiz hem de bunların sanayisini ona göre geliştireceğiz. Bu yolla bölgemizin meyvecilikten alacağı pay artacak ve halkımızın gelir seviyesi hızla yükselecek. Çilek, kiraz ve üzüm halen KOP Bölgesi dağlık kırsal alanlarda yaşayan insanların hemen hemen ana geçim kaynağı haline gelmiştir. KOP Eylem Planı’nda da bölge için çeşitlerin yaygınlaştırılması için projeler bulunmaktadır. KOP Bölgesinin Organik Tarım Bölgesi ilan edilmesiyle üzüm, kiraz, çilek gibi ürünlerde Türkiye lideri olmayı amaçlamaktayız. Bu nedenle paydaşlarımızın düşüncelerine önem veriyoruz. Gerek yerel yönetim temsilcileri, gerek akademisyenlerimiz, gerekse sahada bizzat bu sorunlarla karşılaşan fidan üreticilerimizin görüş ve önerilerini alıyoruz. Bu tür toplantılarımızın devamı gelecek ve alınan kararları süratle sahada uygulayacağız.”

 

HABERİN VİDEOSU

Bu Haber 3214 Defa Okundu.