Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP Bölgesinin İlk 'Fide Üretim Tesisi' Konya'da Açıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının KOP Kırsal Kalkınma Programı kapsamında desteklediği, Meram Belediyesi, Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Karatay Ziraat Odası ve Konya Merkez Sebze Üreticileri Birliği ortaklığında hayata geçirilen ve yaklaşık 2 milyon TL’ye mal olan Sebze Fidesi Üretim Tesisi törenle hizmete açıldı.

Eklenme Tarihi
09.08.2019
Okunma Sayısı
2470 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının KOP Kırsal Kalkınma Programı kapsamında desteklediği, Meram Belediyesi, Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Karatay Ziraat Odası ve Konya Merkez Sebze Üreticileri Birliği ortaklığında hayata geçirilen ve yaklaşık 2 milyon TL’ye mal olan Sebze Fidesi Üretim Tesisi törenle hizmete açıldı.

 

Törene Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Konya Milletvekili Orhan Erdem, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Kaymakamı Resul Çelik, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Ak Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürü Niyazi Emrah Çerez, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Müdürleri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. 

 

“Bu Tesis Çiftçilerimize Büyük Katkı Sunacak”

Üretime dönük ve Konya’ya büyük katkı sunacak böyle bir tesisin açılışında bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, tesisin Konya ve Konya çiftçisi için çok önemli olduğunu belirtti. Konya’da ki kurum ve kuruluşların hizmet söz konusu olduğunda büyük bir şevk ve heyecanla hareket ettiklerini söyleyen Toprak, “Bu birliktelik geleceğimiz açısından çok önemli ve çok sevindirici. Birlikteliğin en güzel örneğini sunan Meram Belediyesi, proje için arsa tahsis etmiş. Arazi olmazsa ne yapabilirsiniz? Bundan daha önemli bir şey yok. Son yüzyılda kaynakların önemi ortaya çıktı. Kaynakları en iyi şekilde kullanıp en iyi ürünü üreten kazançlı çıkacaktır. Konya her konuda olduğu gibi kıt kaynakların verimli kullanılması için tarımda da projelere imza atıyor. Bunlardan biri de bugün açılışını yaptığımız bu tesis. Konya çiftçisinin ihtiyacının yüzde 12’sini karşılayacak tesis çiftçilerimize büyük katkı sunacaktır. Böylesine önemli ve hassas bir konuda yatırım yaptıkları için paydaş kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi.

 

“Tarım artık askeri güç kadar önemli”

Konya’nın Türkiye tarımı için en önemli illerden biri olduğunu ifade eden Konya Milletvekili Orhan Erdem, Türkiye’nin Ak Parti iktidarıyla tarımda dünya 8.’si, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise 1. sıraya yükseldiğini belirtti. Gelinen bu noktayı hiçbir zaman yeterli görmediklerini ve daha iyisi için planlı ve titiz bir çalışma yürüttüklerini belirten Erdem, “Bugün açılışını yaptığımız bu önemli tesis bu anlayışımızın bir göstergesi. Tarım artık askeri güç kadar önemli. Her geçen gün bu önemi daha da artıyor. Bu sebeple dünyada Türkiye, Türkiye’de Konya daha da anlam kazanıyor. Böylesi güzel çalışmalara her daim destek verdik, vermeye de devam edeceğiz. Dikkat ve koordinasyonla tarımımızın gelişmesi için bu projeye hayat veren ve katkı sunanlara teşekkür ediyorum. Konyamıza hayırlı olsun” diye konuştu.

 

“Katma Değeri Yüksek Ürünlere Geçiş Refahı Yakalamak Adına Önemli”

Kurum olarak, bölgenin kaynaklarını özellikle de tarım alanındaki kaynaklarını harekete geçirmek adına projeler ürettiklerini ifade eden KOP Başkanı İhsan Bostancı ise; “KOP İdaresi olarak kentsel ve kırsal refahı artırmak amacıyla faaliyetler yürütmekteyiz. Bu noktada katma değeri yüksek ürünlere geçiş bu refah için önemli bir adım. Sebzecilik, bölge ekonomisi için önemli bir yer tutuyor. Bu noktada verimi ve kaliteyi artırmanın ön şartlarından biri de çevre şartlarını istenilen normlara getirmek ve pazarın talep ettiği doğru fideyi oluşturmaktır. İşte bu proje önce Konya sonrasında da tüm KOP Bölgesinde, bölge şartlarına uygun, hastalıklara dayanıklı ve kaliteli sebze fidesini çok daha ekonomik karşılamak hedefinde atılmış önemli bir adımdır. Tüm paydaşlara ve destek verenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

“Kaynakların Doğru Kullanıldığının En Güzel Örneklerinden Biri”

Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya’nın üretim geleneğinin 10 bin yıldır devam ettiğini belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahım Altay, şehrin bu geleneğinin güçlenerek devam ettiğini söyledi. Çiftçilerin ihtiyacı olan sebze fidelerinin en kaliteli ve en verimli şekilde üretecek tesisin Konya için önemine değinen Altay, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Konyalı ve bölge üreticilerimize sağlıklı ve ucuz sebze fidelerini çiftçilerimize ulaştıracak bu tesis kaynakların en doğru ve en güzel şekilde kullanımını için önemli bir örnektir. Peyzaj bitkilerinin üretilecek olması belediyemiz açısından, istihdama ve üretime katkı sunacak olması da ekonomimiz açısından paha biçilemezdir. Paydaş kurumların burada gösterdiği ortaklık ise takdire şayandır. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum”

 

“Konya Tarımının Geleceği İçin Büyük Bir Adım”

Konya gibi büyük bir tarım şehrinde, böylesine önemli bir projenin ortağı olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyduklarını belirterek sözlerine başlayan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’da “Projenin tüm paydaşlarına bu mutluluğu bize yaşattıkları için teşekkür ediyorum. Kurum ve kuruluşlarımız ortak hedefe kilitlendiğinde ortaya hep böyle güzel projeler çıkıyor. Konya bir tarım kenti olmasına rağmen bu tesis, şehir için önemli bir eksiklikti. Bu nedenle bu açılış Konya için şimdilik küçük ama geleceğimiz için tarihi ve büyük bir adım. Ülkemizin hedeflerine ulaşmasında en temel aktör tarım sektörüdür. Mahallelerinin üçte biri tarım ile uğraşan Meram’da böyle bir tesisin açılması, çiftçimizin yanında olduğumuzun ve onlara verdiğimiz desteğin her geçen gün büyüdüğünün en önemli göstergesidir” dedi. 

 

“Eksikliği Hissedilen ve Beklenilen Bir Proje Hayat Buldu”

Kaymakamlık olarak Meram Belediyesi ile tarım, eğitim, sağlık ve sosyal yardım projeleri ürettiklerinin altını çizen Meram Kaymakamı Resul Çelik ise bu projelerin hazırlanmasında en çok, projenin yerinde olmasına dikkat ettiklerini ifade etti. “Geleneksel ve modern tarımın argümanlarını birleştirerek yine çiftçilerimizin yararına sunuyoruz” diye konuşan Çelik Konya’da geniş bir alanda sebze üretilmesine rağmen üretim tesisinin bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu kaydetti. Çelik bu tesisle çiftçilere düşük maliyetli, hastalıklardan uzak, iklime uygun ve nitelikli fideler sağlanacağını da ifade etti.

 

“Tesis Birçok Açıdan Çiftçilerimize Büyük Yarar Sağlayacak”

Konuşmasına Konya’da yaklaşık 900 bin hektarlık bir alanda sebze üretimi yapıldığını hatırlatarak başlayan İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin’de bu alanda yaklaşık 100 milyon sebze fidesi ihtiyacı olduğunu belirtti. Kurulan tesiste 12 milyon adet üretim yapılacağını kaydeden Ergin, Konya için böylesine önemli bir yatırıma imza atan kurum ve kuruluşlarına teşekkür etti. Ergin “Fideleri hastalıktan kurtaracak, çiftçilerimize daha fazla kar etmemelerinin yolunu açacağız. Verim ve kalite artışını sağlayarak fidelerin taşıma sırasında gördüğü zararların da önüne geçmiş olacağız” şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından tesisin açılışı gerçekleştirdi. Törene katılanlar daha sonra tesisi gezerek, bilgi aldılar.

 

 

Bu Haber 2470 Defa Okundu.