Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
​KOP Desteklerine Yerinde İnceleme

KOP Başkan vekili Murat Karakoyunlu, ‘KOP Mali Destek Programları’ kapsamında yürütücü kamu kurum ve kuruluşlarına verilen hibe desteklerini yerinde inceledi. Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanması ilkesiyle mevcut projelerin son durumları hakkında yetkililerden bilgiler alan Karakoyunlu, değişen Türkiye şartlarına uygun yeni proje önerileri içinde fikir alışverişinde bulundu.

Eklenme Tarihi
30.06.2022
Okunma Sayısı
803 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

KOP Desteklerine Yerinde İnceleme

KOP Başkan vekili Murat Karakoyunlu, ‘KOP Mali Destek Programları’ kapsamında yürütücü kamu kurum ve kuruluşlarına verilen hibe desteklerini yerinde inceledi. Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanması ilkesiyle mevcut projelerin son durumları hakkında yetkililerden bilgiler alan Karakoyunlu, değişen Türkiye şartlarına uygun yeni proje önerileri içinde fikir alışverişinde bulundu.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Murat Karakoyunlu, KOP Bölgesi illerinde hibe desteği verilen projeleri yerinde inceleyerek, hali hazırda yürütülen ve yeni başlayacak projeler hakkında görüş alışverişi gerçekleştirdi.

 

Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörlüğü bünyesinde, KOP Mali Destekleri programı kapsamında finansman desteği sağlanan ‘Mera ve Tıbbi Aromatik Bitkilerin Adaptasyonunun Araştırılması, Üretimi ve Yayımı Projesi’ ile ‘Mera Islahında Farklı Formasyon ve Tekniklerin Araştırılması Projesi’nin uygulandığı Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsünü ziyaret eden Başkan Karakoyunlu, Enstitü Müdürü Dr. Cihan Uzun ile görüştü.

 

KOP Bölgesi illerinin en önemli gelir kaynaklarının başında gelen hayvancılık sektörünün sürdürülebilirliği ve yüksek katma değer üreterek hem çiftçi ekonomisini hem de hayvan refahını artıracak, birlikte çalışma kültürünü geliştiren, ortak ekipman kullanımını teşvik eden projelere  her zaman öncelik verdiklerini ifade eden KOP Başkanı Karakoyunlu, Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen projelerin, bölgenin hayvan varlığı ve bölge ekonomisi için önemli bir kazanım olacağını söyledi.

 

“Et ve Süt Üretimi için Ot Sorununu Ortadan Kaldırmalıyız”

Küresel iklim değişikliği, kuraklık ve üretim maliyetlerindeki artışlar nedeniyle verimli ve sürdürülebilir hayvancılık yapmakta zorlanan üreticilerin rekabet edebilmek adına güçlü mera alanlarına ihtiyaç duyduğunu kaydeden Karakoyunlu; “Et ve süt sorunun başında ot sorunu geliyor. Kapalı ahırlarda yapılan büyükbaş hayvancılığa nazaran mera odaklı yapılan küçükbaş hayvancılığın çok daha büyük avantajları olmaktadır. Ancak mera alanlarında yağış oranlarının düşmesi son yıllarda yoğun bir şekilde kuraklık olarak etkisini göstermekte ve meralarımızı zayıflatmaktadır. Çeşitli nedenlerle büyük ölçüde tahribata uğrayan mera alanlarının bugünkü hayvan varlığı dikkat alındığında mevcut hayvan varlığının ancak yarısını taşıyabilecek bir üretkenliğe sahip olduğunu görülmektedir” 

 

“Sürdürülebilir Hayvancılık İçin Destekler Devam Edecek”

“KOP Bölgesinde sürdürülebilir hayvancılıkta küçükbaş hayvancılığı bir adım öne çıkmakta ve bunun da meraya dayalı olarak yapılması verimi ve kazancı doğru orantılı artırmaktadır. Bu yüzden mera alanlarımız vazgeçilmezimizdir. İklim değişikliği sonucu oluşan kuraklığın hayvancılık sektörüne olan etkilerini azaltmak için bölgemizde kuraklığa dayanıklı türlerin yer aldığı farklı mera alanları oluşturabilmek için proje desteklerimizi sürdürüyoruz. Toprak, Su ve Çölleşme ile Mücadele Enstitü Müdürlüğümüz bünyesinde yarı çalımsı bitkilerin (Atriplex  ve Kochia) üretilmesi ve damızlık istasyonu kurulumu için mera bitkileri üretimi ve tıbbi aromatik bitki fidesi üretimi amacıyla sera destekleri verildi. Son yıllarda geliştirilen bazı yem çalıları, kurak ve çöl iklimine yakın koşullarda dahi başarı ile üretilmekte ve bu alanlarda küçükbaş hayvanlar otlatılabilmektedir Atriplex ve Kochia bitkilerinin, bölgemizin en kurak alanı olarak kabul edilen Karapınar’daki uygulamasında çok güzel sonuçlar elde edildi. Demo alanla yapılan ıslah çalışmalarında mera veriminin oldukça tatmin edecek şekilde arttığı gözlemlendi. 1,1 milyon liralık mali desteklerle elde edilen başarının bölge hayvancılığı için önemli bir başarı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

 

Enstitü Müdürü Dr. Cihan Uzun ve uzman personel ile projenin demo ekim sahalarını gezen Başkan Karakoyunlu, yeni proje öneri hakkında da görüş alışverişinde bulundu.

Bu Haber 803 Defa Okundu.