Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP Embriyo Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi Aksaray’da Kurulacak

Embriyo Transferi konusunda önemli bir merkez olacak olan “Embriyo Transferi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi” UNİKOP üniversitesi olan Aksaray Üniversitesi’nde kurulacak.

Eklenme Tarihi
26.02.2018
Okunma Sayısı
5509 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Aksaray Üniversitesi’nde Embriyo Transferi Çalıştayı Düzenlenecek

Embriyo Transferi konusunda önemli bir merkez olacak olan “Embriyo Transferi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi” UNİKOP üniversitesi olan Aksaray Üniversitesi’nde kurulacak.

 

Kalkınma Bakanlığı’na bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen ve Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından hazırlanan projede Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Aksaray Ticaret Borsası ve Aksaray İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile işbirliği yapılacak. “KOP Bölgesinde Yetiştiriciliği Yapılan Yüksek Verimli Simental Irkı İnek Popülasyonunun Embriyo Transferi Yöntemiyle Arttırılması Projesi” kapsamında Aksaray Üniversitesi’nde “Embriyo Transferi Eğitimi, Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurulacak.

 

“KOP ve Türkiye İçin Önemli Merkez Olacak”

Dünyada çok yaygın olarak kullanılan embriyo transferinin Türkiye’de yaygınlaştırmayı amaçladıklarını vurgulayan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, UNİKOP üniversiteleri ile işbirliği içinde çalışmalarının meyvesi olarak Aksaray Üniversitesi işbirliği ile Türkiye’de önemli bir merkez olacak olan Embriyo Transferi Eğitimi, Uygulama ve Araştırma Merkezinin Aksaray’da kurulacağını söyledi.

 

Kurulacak merkez ile sığır yetiştiriciliğinin yoğun olduğu başta Aksaray olmak üzere KOP Bölgesi ve Türkiye’de bu sektörle uğraşan diğer paydaşlara katkı sunmayı amaçladıklarını belirten Başkan Bostancı şunları söyledi:

“Gerek ülkemizde gerekse İslam coğrafyasındaki ülkelerde embriyo üretimi ve transferi konusunda çalışmalar yapan eğitim, araştırma ve uygulama merkezleri henüz yeterli sayıda değil. Aksaray Üniversitemizde kurulacak bu merkezde embriyo transferi konusunda ilgili kişi ve kuruluşlara eğitim imkanı sağlamayı amaçlıyoruz. Ayrıca merkezin kurulmasından sonra KOP İdaresi ve TİKA ile işbirliği yapılarak Türki Cumhuriyetler, Balkan ülkeleri, Orta ve Kuzey Afrika ülkeleri ve Orta ve Uzak Doğu ülkeleri ile işbirliği halinde embriyo transferi konularında eğitim ve araştırmalar yapılabileceklerdir. Proje ile yüksek genetik kapasiteye sahip düvelerin diğer ülkelere pazarlanmasını sağlayacak ölçüde embriyo üretim merkezlerinin kurulmasına yardımcı olmak, yüksek genetik kapasiteye sahip ebeveynlerden elde edilen erkek buzağıların sperme üretim merkezlerine bildirilip bu hayvanların sperme üretimlerinde kullanılması sağlamayı amaçlanmaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın da üzerinde durduğu, ülkemizin hayvancılık alanındaki en önemli sorunlarından biriside doğum yapan ineklerin elimizde bir veri olmamasına rağmen yüzde 30 gibi yüksek bir oranının tekrar gebe kalmamasıdır. Bu durum yüksek verim kapasitesine sahip çok sayıda ineğin erken yaşta kesime gönderilmesi anlamına gelmektedir. Bu şekilde ülkemizin maddi açıdan çok büyük kayıplar oluşturmaktadır. Embriyo transferi dâhil olmak üzere kullanılacak olan yeni teknoloji sayesinde bu oranın aşağı çekilmesi mümkündür. Proje ile özellikle ülkemizin et ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmayı ve hayvanlardan elde edilen verim ve gelirin arttırılmasını amaçlıyoruz.”

 

Aksaray Üniversitesi’nde Embriyo Transferi Çalıştayı Düzenlenecek

Konuyla ilgili Aksaray Üniversitesi tarafından 28 Şubat 2018 tarihinde Embriyo Transferi teknolojisinin dünya ve Türkiye’deki durumu ile ilgili bir çalıştay düzenleneceğini belirten Başkan Bostancı, çalıştay kapsamında konunun uzmanı bilim adamları tarafından bilgiler sunulacağını söyledi.

 

Çalıştayın Türkiye ve KOP Bölgesi hayvancılığına önemli girdi sağlayacağını vurgulayan Başkan Bostancı, projeye katkı sunan başta Kalkınma Bakanlığı olmak üzere Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin’e, Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Aksaray Ticaret Borsası ve Aksaray İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne teşekkür ederek; konuyla ilgili tüm paydaş kurum, mesleki ve sivil toplum örgütlerini çalıştaya davet etti.

 

 

28 ŞUBAT 2018 EMBRİYO TRANSFERİ PROJESİ ÇALIŞTAY PROGRAMI

 

Zaman

Faaliyet

Konu

09:30 – 10:00

Kayıt

 

10:00 – 11:00

Selamlama ve Protokol Konuşmaları

 

 

Prof. Dr. Hikmet ÜN

Moderatör/ Oturum Başkanı

11:00 – 11:15

Yrd. Doç. Dr. Şükrü DURSUN

Proje ve UYGAR Tanıtımı

11:15 – 11:30

 

Doç. Dr. Tahir KARAŞAHİN

Embriyo Transferi Nedir?

Embriyo Transferi Tekniği

11:30 – 11:45

Prof. Dr. Hakan SAĞIRKAYA

Embriyo Transferi’nin Dünyadaki ve Türkiye’deki Durumu

11:45 – 12:00

Prof. Dr. Hüseyin ERDEM

Türkiye’deki Hayvancılık İşletmelerinin Embriyo Transferine Bakışı

12:00 – 12:30

Sorular ve Kapanış

 

12:30 – 13:30

Öğle Yemeği

 

 

 

Bu Haber 5509 Defa Okundu.