Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP İdaresi'nden Mevlevi Köyü Projesi Çalıştayı

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Mevlevi Köyü Projesi'nin ilk çalıştay toplantısı gerçekleşti.

Eklenme Tarihi
04.12.2015
Okunma Sayısı
3190 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Mevlevi Köyü Projesi'nin ilk çalıştay toplantısı gerçekleşti. KOP İdaresi toplantı salonunda gerçekleşen programda, 'Mevlevi Köyü Projesi Fizibilite Çalışması' başlatıldı. 

 

Toplantıda projeyle ilgili ihtiyaçların tespit edilmesi, projeden beklentilerin belirlenmesi, Mevlevi Köyü'nde hangi faaliyet türlerine ihtiyaç duyulacağının tespiti, Mevlevilik kültür ve sanatına yönelik mevcut faaliyetlerin yeterlilik düzeyine ilişkin görüşler ve Konya'nın ekonomik yapısına sağlayacağı katkılara yönelik öneriler değerlendirildi.

 

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, yaşamı ve düşünceleriyle insanları birliğe, dostluğa, barışa davet eden ve kültür tarihinin zirvesi ismi olan Mevlana Celaleddin Rumi'nin evrensel kültürün ortak hafızasında önemli bir yer teşkil ettiğini belirtti.

 

Bostancı Mevlana'dan sonra, Mevlevilik konusunda da bilgiler vererek, şöyle konuştu:

"Mevlevilik uzun yıllar boyunca tüm dünyada insanlara yol göstermiştir. Asırlardan beri bozulmadan günümüze kadar ulaşmayı başaran Mevlevilik kültürünün gelecek kuşaklara bilimsel ve doğru bir şekilde aktarabilme yönünde Mevlana Kalkınma Vakfı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak yürütülen çalışmalar sonucunda Ayin-i Şerifler, UNESCO "İnsanlığa Bırakılan Manevi ve Şifai Yapıtlar" listesine kabul edilmiş ve koruma altına alınmıştır."

 

2007 yılında "Mevlana'yı Anma Yılı" ilan edilmesiyle birlikte, dünyanın dikkatinin Mevlana ve Mevleviliğe çekildiğini vurgulayan Bostancı, Konya'ya gelen misafirlerin ve Mevlana'yı merak edip öğretilerinden istifade etmek isteyenlere kucak açacak bir projenin fizibilite çalışmalarına başlanacağını söyledi.

 

Moderatörlüğünü Doç. Dr. Nuri Şimşekler'in yaptığı program, Prof. Dr. Güray Küçükkocaoğlu ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Cüneyt Şapcılar'ın konuşmaları ile devam etti.

 

'Mevlevi Köyü Projesi Fizibilite Çalışması Çalıştayı’na Konya Vali Yardımcıları İbrahim Hayrullah Sun ve Fahri Oluk, Konya Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Yündem, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon (BYEGM) Konya İl Müdürü Cemil Paslı, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Kerim Erkan Türkmen, Mevlana'nın Torunu Esin Çelebi Bayru, belediye temsilcileri ve alanında uzman çok sayıda davetli katıldı.

Bu Haber 3190 Defa Okundu.