Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP İdaresi’nden “Sulama Birlikleri ve Sorunları Çalıştayı”

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Bölgede tarımın sürdürülebilirliğinin; arazi toplulaştırması, kuru tarım alanlarına doğrudan anıza ekim gibi koruyucu tarım tekniklerinin yaygınlaştırılması, mevcut sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ve su yönetiminin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi ile sağlanabileceğini söyledi.

Eklenme Tarihi
10.03.2016
Okunma Sayısı
3811 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerinden oluşan KOP Bölgesinde su yönetiminde yaşanan sorunların masaya yatırıldığı “KOP Bölgesi Sulama Birlikleri ve Sorunları Çalıştayı” İdare’nin Selçuklu Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

 

“Su Yönetimi Masaya Yatırıldı”

KOP İdaresi Başkanı Bostancı, çalıştayın 64. Hükümet Eylem Planında yer alan ve KOP İdaresi’nin ilgili kuruluş olarak belirtildiği Sulama Birlikleri Kanunu’nda yapılacak yasal düzenlemeler ile yeni Su Kanunu tasarısına yönelik önerilerin taraflarca görüşülmesi amacıyla gerçekleştirildiğini belirterek, çalıştay kapsamında bölgedeki sulama birlikleri ve sulama kooperatiflerinin sorunlarının ele alındığını söyledi.

 

Çalıştayda dile getirilen teklifler ve sıkıntılar üç ana başlık altında değerlendirildiği belirten Başkan Bostancı, “Birincisi bölgenin doğal sorunu olan kuraklık ve yağış azlığı ile ilgili problemler. İkinci olarak sulama birlik sahaları başta olmak üzere bölgedeki eski sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ile ilgili talepler ki sadece sulama birliği sahalarında eski sulama sistemleri nedeni ile yılda 800 milyon metreküp su heba oluyor, bu miktar bölge genelinde yıllık yaklaşık 2 milyar metreküpü buluyor. Üçüncü olarak ise Sulama Birliklerinin yapısal sorunları başlığı altında su hizmet bedeli ve katılım payı tahsilatı ile mali süreçlerde yaşanan sıkıntılar, birlik çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili talepler, yönetim yapısına yönelik öneriler gündeme geldi. Çalıştayda tartışılan bir diğer konu ise sulama birlikleri ve sulama kooperatiflerinin aynı kanuna tabi tek bir yapıya dönüştürülmesidir.”

 

“Çalıştay Raporu Bakanlıklara Gönderilecek”

Bostancı, Sulama Birlikleri ile ilgili yeniden yapılandırmanın önümüzdeki bir yıl içinde tamamlanacağını belirterek, çalıştayda katılımcıların mutabakatıyla ortaya çıkan görüşleri içeren raporun Hükümet Eylem Planının koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcılığı başta olmak üzere Kalkınma Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Devlet Su İşleri ve Eylem Planının uygulanmasında sorumlu kuruluşlarla da paylaşılacağının altını çizdi.

 

Çalıştaya KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı ile birlikte Konya Vali Yardımcısı İbrahim Hayrullah Sun, Niğde Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun ve Karaman Vali Yardımcısı Dr. Sezer Işıktaş, tarım sektöründeki kamu ve özel kuruluşların temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve KOP Bölgesi Sulama Birliklerinin Başkanları katıldı. 

Bu Haber 3811 Defa Okundu.