Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP İli Yozgat’ta Modern Kaz Yetiştiriciliği Masaya Yatırıldı

Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı Bozok Üniversitesinde Yapıldı Bozok Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı ve Kaz Günü Etkinliği ile bilimsel gerçekler ışığında kaz üretimi Yozgat’ta masaya yatırıldı.

Eklenme Tarihi
23.02.2018
Okunma Sayısı
4005 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Kalkınma Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (ORAN) desteği ile Yozgat Bozok Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Türkiye Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı ve Kaz Günü Etkinliği’, üniversitenin Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı.

 

Kaz yetiştiriciliğin önemi, ıslahı ve değerlendirilmesi konularının masaya yatırıldığı ve 22-23 Şubat tarihleri arasında iki gün süren Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayına Yozgat Vali Yardımcıları Adem Yılmaz ve Salih Altun, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey ile kurum müdürleri, akademisyenler, öğrenciler ve kaz üreticileri katıldı.

 

“Üniversiteler ilin ihtiyaçlarına göre bilgi üretmeye başladı”

Konuşmasında ağırlıklı olarak üniversitelerde son yıllarda yaşanan misyon farklılaşmalarına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey, üniversitelerin bulundukları şehirlerin imkan ve ihtiyaçlarına yönelik misyonlarını yeniden belirlediklerini söyledi. Yozgat'ın tarımsal alanlar ve tarımsal üretim açısından birçok konuda Türkiye'nin ilk 5’i arasına girdiğini kaydeden Karacabey, “Üniversitemiz Ziraat Fakültesi aracılığı ile ilin imkân ve ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yürütüyor. Bozok Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığı ile çiftçi ve üreticilerimize yönelik gerekli destek sağlanıyor. Bu eğitimlerin bölge ve bölge insanımıza önemli katkı sağlayacak. Bozok Üniversitesi bünyesinde kurulan Kaz Üretim Çiftliği ve Damızlık Kaz Üretimi Tesisi'nde yapılan çalışmalar bu amaç doğrultusunda bölgeye, bölge insanına ve ülkeye önemli katkılar sağlayacaktır." dedi.

 

“KOP ile Yozgat’a Mali Destekler Arttı”

KOP İdaresi’nin görev sahasına yeni dahil edilen Yozgat’ın, henüz 1,5 yıl gibi kısa bir sürede 72 adet proje ile yaklaşık 27 milyon TL’lik mali destek aldığını vurgulayan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Yozgat’ın önemli geçim kaynaklarının başında gelen tarım ve hayvancılık sektörü için KOP TEYAP kapsamında sektör paydaşlarının eğitim ve yayım faaliyetleri başta olmak üzere Hayvancılık Altyapısı, Kırsal Kalkınma Projeleri ve KOP KÖSİP kapsamında destek sağlandığını belirterek; desteklerin içerik, sayı ve bütçe olarak daha da artırılarak sürdürüleceğini söyledi.

 

Bölge ekonomisini canlandırabilmek için tarım ve hayvancılıkta yeni açılımlara ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Başkan Bostancı, “Bu noktada Bozok Üniversitemiz başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından önemli çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar kapsamında bölgeye adapte edilebilecek yeni ürün ve yöntemlerin tespiti ve yayımına yönelik faaliyetlerin yanı sıra geleneksel olarak bölgede üretimi gerçekleştirilen ürünlerin kalitesinin ve veriminin artırılması ile birlikte bunların markalaşması ve pazar değerlerinin artırılmasına yönelik çabalar ayrı bir önem taşımaktadır. Yozgat’ta böyle bir çalıştayın yapılmasının henüz geleneksel bir üretim şekli ile devam eden Türkiye’de kaz yetiştiriciliğinin geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacağını düşünmekteyiz. Bu çalıştayda ele alınacak konularda uzmanlarımızın önemli katkılarda bulunacağına inanıyoruz. Elde edilecek çıktıların ilgili kurum ve kuruluşlara ulaştırılarak alt yapısı güçlü katma değeri ve rekabet gücü yüksek bir kaz yetiştiriciliği sektörü oluşturulmaya çalışılması ortak dileğimiz ve beklentimizdir” diye konuştu.

 

Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Boz ise konuşmaların ardından katılımcılara yaptığı sunumda, kaz üreticilerinin bilimsel yöntemlerden yararlanarak üretim modellerine geçmelerinin gerektiğini söyledi. Toplam üç oturumda gerçekleşen çalıştayda alanında uzman akademisyenler tarafından Türkiye’de kaz yetiştiriciliği ve sorunları, durumu ve geleceği, üretici sorunları, kazların beslenmesi, sağlık sorunları gibi konularda sunumlar yaparak katılımcıları bilgilendirildi. Çalıştay kapsamında kaz yetiştiricilerin talep ve sorunları dinlenerek çözüm önerileri masaya yatırıldı. Çalıştayın sonunda Bozok Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığı ile Kaz Yetiştiriciliği eğitim programında sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere belgeleri takdim edildi. Ayrıca katılımcılara farklı kaz eti lezzetleri de tattırıldı.

Bu Haber 4005 Defa Okundu.