Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
KOP İlleri Örnek İmar Uygulamaları Projesinin Konya toplantısı yapıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluğunda, GAP ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlıkları ile Yerel Yönetimler ve İller Bankası işbirliğinde yürütülen “GAP ve KOP İlleri Örnek İmar Uygulamaları” projesinin üçüncü toplantısı Konya’da yapıldı.

Eklenme Tarihi
23.12.2016
Okunma Sayısı
4863 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluğunda, GAP ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlıkları ile Yerel Yönetimler ve İller Bankası işbirliğinde yürütülen “GAP ve KOP İlleri Örnek İmar Uygulamaları” projesinin üçüncü toplantısı Konya’da yapıldı.

 

Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat illerinden oluşan KOP Bölgesinde, planlı kentsel gelişmenin sağlanması amacıyla örnek imar uygulamalarının desteklenmesi için KOP Eylem Planında yer verilen proje, Meram İlçesi sınırları içerisinde 350 hektarlık alanda uygulanmaya başlandı.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, Konya Vali Yardımcısı Mehmet Kamil Sağlam, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili M. Sami Şahin, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Tapu ve Kadastro Konya Bölge Müdür Vekili Kenan Çiftçi, akademisyenler ve meslek odalarının temsilcilerin katıldığı proje tanıtım toplantısı İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşu ile başladı.

 

“Konya’nın özel bir yeri var”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Türkiye’nin bütün şehirlerine hizmet götürmeye ve destek olmaya çalıştıklarını ifade eden Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, “Konya, önem verdiğimiz ve gönlümüzde özel bir yeri olan bir şehir. Kentsel dönüşümler noktasında Konya’daki bütün projelere bakanlık olarak gereken desteği verdik ve vermeye devam edeceğiz. İLBANK olarak da 2003–2016 yılları arasında toplam 1 trilyon 452 milyar liralık bir desteklememiz oldu. Bunun 150 milyar lirası hibe tarzı desteklemeydi. Şu anda Konya’da devam eden 66 projeye 360 milyar lira civarında destek veriyoruz. 27 projeyi de değerlendiriyoruz ve yaklaşık bunların değeri 230 milyar lirayı buluyor. Avrupa Birliği projeleri kapsamında 67,5 milyon euro’luk projeleri Konya genelinde takip ediyoruz” dedi.

 

“Üçüncü Proje Konya’da”

Bakanlık olarak; ülke genelinde planlamayı yönlendiren, genel politika ve stratejileri belirleyen bir misyon üstlendiklerini kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, GAP İdaresi bünyesinde Adıyaman’da bir, KOP İdaresi bünyesinde Karaman ve Konya’da iki projenin hayata geçirildiğini belirterek, “Bununla beraber imar uygulamalarıyla da ilgili bir görev üstlenmiş durumdayız. Ülkemizde imar uygulamalarında karşılaşılan problemlerin çözümüne katkı sağlamak amacıyla Örnek İmar Uygulamaları Projesi adı altında üçüncü projeyi Konya Meram’da başlatmış durumdayız” diye konuştu.

 

“KOP Bölgesinde 475 hektara ulaşıldı”

KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, ilki Karaman’ın Ermenek ilçesinde 125 hektarlık bir alanda başlatılan projenin ikincisinin Meram İlçesinde 350 hektarlık bir alanda uygulanmaya başladığını belirterek, katılımcılara İdare’nin çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Türkiye’nin kalkınma hedeflerine etkin bir şekilde ulaşabilmesi için alternatif çözümler geliştirmeye, bölgeye vizyon katacak yeni yaklaşımlar oluşturmaya yönelik projeler üretmeye çalıştıklarını kaydeden Başkan Bostancı, “2014-2018 yıllarını kapsayan KOP Eylem Planı ödenek miktarı yaklaşık 10 milyar lira. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumluluğunda yerel yönetimler ve İller Bankası iş birliğinde; GAP VE KOP Bölgelerinde yürütülmekte olan Eylem Planları kapsamında hali hazır harita ve imar planı yapım işleri tamamlanan yerleşimlerde imar uygulamalarının yapılmasını teşvik etmek maksadıyla örnek uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Meram ilçemizde 350 hektarı kapsayacak olan örnek imar uygulamasının hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

“İşimiz çözüm üretmek”

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ise ilçenin ihtiyacı olan imarlı, altyapılı arsa ihtiyacını karşılamak ve mevzuata aykırı yapılaşma sorununa çözüm üretmek, ekonomik ömrünü tamamlamış dayanıksız yapı stokunu kısmen kentsel dönüşümlerle kısmen de imar revizyonu ve uygulamaları ile yeniden şehrimize kazandırmak için çalıştıklarını belirterek, “Yerel yönetimler olarak imarlı altyapılı arsa sunumuzu gerçekleştirmedikçe, şehrimizin belli bölgelerinde hedeflediğimiz gelişimi yakalayamayız. Bölgedeki nüfusun temel gereksinimi olan teknik altyapıyı sosyo – kültürel donatıyı oluşturamayız. Bize her zaman destek veren Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile birlikte kendisi de bir dönem Meram Belediye Başkanlığı yapan Müsteşar Yardımcımız Sayın Refik Tuzcuoğlu’na ve bu organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Örnek İmar Uygulamaları projesinin ilki KOP Bölge Kalkınma İdaresi bünyesinde yer alan Karaman’ın Ermenek İlçesinde 125 Hektarlık bir alanda uygulamaya konmuştu. İkinci proje  GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına bağlı Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde 112 Hektar alanda üçüncüsü ise yine KOP kapsamında Meram ilçesinde 350 hektar alanda uygulamaya alınmış oldu.

 

 

Bu Haber 4863 Defa Okundu.