Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Modern Hayvancılık İçin KOP Destekleri Devam Ediyor

Kalkınma Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölge hayvancılığının gelişimine katkıda bulunmak ve sürü yöneticileri ile hayvan refahını artırmak için hazırlanan projelere hibe desteklerini sürdürüyor.

Eklenme Tarihi
11.06.2018
Okunma Sayısı
7026 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Kalkınma Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölge hayvancılığının gelişimine katkıda bulunmak ve sürü yöneticileri ile hayvan refahını artırmak için hazırlanan projelere hibe desteklerini sürdürüyor.

 

Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat illerinden oluşan KOP Bölgesinde; tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların hayatlarını kolaylaştıracak yenilikçi proje uygulamaları sahada etkisini göstermeye başladı.

 

KOP Bölgesi İçin Modern ve Kaliteli Hayvancılık

KOP Kırsal Kalkınma Programı kapsamında hazırlanan ve 2017 yılı yatırım programında yer alan “Doğanhisar Yaylarında Hayvancılık KOP ile Yeniden Doğuyor Projesi” Konya’nın Doğanhisar ilçesinde uygulanmaya başlandı. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen projede, bir ailenin ev konforundaki tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen, kendi elektriğini üreterek dağlık bölgelerde sürü yöneticilerinin yaşadığı mağduriyetleri konfora dönüştüren son derece donanımlı yaşam alanları sağlayan karavanlar ile portatif modern hayvan barınakları sahiplerine teslim edildi.

 

KOP Bölgesi illerinin, İç Anadolu’nun en önemli tarım ve hayvancılık alanlarını oluşturduğunu söyleyen KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerin yaşam standartlarını yükseltecek gerek hayvan varlığını artıracak gerekse mevcut hayvan varlığının refahını sağlayacak yenilikçi her projenin arkasında durduklarını belirterek, modern şartlarda yapılan hayvancılığın hem ülke ekonomisine doğrudan katkı sağladığını, hem de sosyal hayatı kolaylaştırdığını belirtti.

 

“Amacımız Köyden Şehre Göçü Azaltmak”

Bölgenin topyekun kalkınmasını amaçlayan KOP İdaresinin 2016-2017 yılları arasında KOP Kırsal Kalkınma Programı kapsamında hazırlanan projelere toplamda 21 milyon TL tutarında hibe desteği sağladığını kaydeden Başkan Bostancı şunları söyledi:

 

“Bölge illerimizde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaşması ve modernizasyonu amacıyla üreticilerimize tam teşekkülü karavanlar ve hem sürü yöneticilerinin hem de küçükbaş hayvanların refahına yönelik portatif hayvan barınakları dağıtıyoruz. İlkini Karaman’ın Ayrancı İlçesinde başlattığımız “Genç Üreticiler KOP İle Geleceğe Umutla Bakıyor Projesi”ni bu kez Doğanhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün yürüttüğü “Doğanhisar Yaylarında Hayvancılık KOP ile Yeniden Doğuyor Projesi” ile sürdürüyoruz. Proje kapsamında belirlenen 6 üreticimize portatif hayvan barınakları ve karavanları teslim edildi. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın modernleşmesi ve kalitenin yükselmesi ile köyden kente göçün azaldığını hatta bazı yerlerde tersine döndüğünü görüyoruz. Sürüdeki hayvan varlığının artırılması, hayvan refahının iyileştirilmesi, küçükbaş hayvancılık üretim kapasitesinin arttırılması, fiziki şartları yaşamaya uygun olmayan mera ve yaylaların yeniden bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlar hale getirilmesi, sürü yönetimi elemanlarının yaşam kalitelerini çağın gerektirdiği modern standartlara yükseltmesi, küçükbaş hayvanların barınak şartlarını iyileştirerek hayvan refahı, sağlık ve kalitesinin artırılması göç hareketini durdurmak ve tersine çevirmek adına önemli bir katkı olacaktır”

 

KOP Bölgesinin küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde söz sahibi olabilmesi için kırsalda yaşanan sorunların tespit edilerek yerinde müdahale edilmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Başkan Bostancı konuşmasını şöyle sürdürdü;

 

“Modern yaşam alanı sunun Karavan ile küçükbaş hayvanların refahına yönelik portatif hayvan barınakları dağıtımının ilkini Şubat ayında Karaman’ın Ayrancı ilçesinde gerçekleştirdik. “Genç Üreticiler KOP İle Geleceğe Umutla Bakıyor” projesi kapsamında 30 adet portatif barınak, 30 adet sürü yöneticisi karavanı, bunun yanında 60 adet suluk ve yemlik, 60 adet kilit sistemli sağım ve yemlik sistemi kurulumu gerçekleştirdik. Karaman’ın Akpınar ve Berendi köylerinde uzun yıllardır küçükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizi kapsayan uygulamamız, Konya’nın Doğanhisar ilçesi ile devam etmektedir. Projeyi KOP Bölgesindeki tüm dağlık kırsal alanlarda uygulamak istiyoruz”

Bu Haber 7026 Defa Okundu.