Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
’ULUSAL YÜN VE NANOTEKNOLOJİ ÇALIŞTAYI’ KONYA’DA DÜZENLENDİ

Konya’da düzenlenen ‘Ulusal Yün ve Nanoteknoloji Çalıştayı’nda konuşan Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, “Bölgemizde yüzde 12’si bulunan küçükbaş hayvancılık potansiyeli, ülke genelinde 56 milyonu aştı” dedi.

Eklenme Tarihi
21.02.2024
Okunma Sayısı
320 Kez Okundu.
Haberi Paylaş

Konya’da düzenlenen ‘Ulusal Yün ve Nanoteknoloji Çalıştayı’nda konuşan Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, “Bölgemizde yüzde 12’si bulunan küçükbaş hayvancılık potansiyeli, ülke genelinde 56 milyonu aştı” dedi.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen "Ulusal Yün ve Nanoteknoloji Çalıştayı" Konya’da yapıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan Gültekin, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral, UNİKOP üyesi üniversitelerin Rektörleri ile çok sayıda davetli katıldı.

 

“Ekonomimizdeki Katma Değerini Arttırmanın Yollarını Bulmalıyız”

Çalıştayın önemli tespitlere ve yol haritasına vesile olacağına inandığını belirten Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, “Bugüne kadar hep koyunun etinden, sütünden ve yününden diye konuşurduk. Artık yünü bileşenlerine ayırıp sağlığından keratininden, yalıtımından daha birçok belki nanoteknolojisinden konuşacağız. Yünü bileşenlerine ayırıp hakikaten hayatımıza etkisini de çoğaltacağız. Ben hala etiketlere bakarken zaman zaman yün arayan bir kişiyim. Dolayısıyla hem tüketiciler tarafından farkındalığını arttırıp hem de genetiğinden başlayıp sürü yönetiminden nerede değer zincirinde problem varsa gelişim alanı varsa, fırsat varsa bunları tespit edip ekonomimizdeki katma değerini arttırmanın yollarını bulmalıyız. Birçok kategoride sektörel bazlı ülkemizin dünya ekonomisinden aldığı paya katkısını arttırmaya var gücümüzle çalışıyoruz. Bu anlamda bölgesel kalkınmada, üretilen refahın tabana yayılması da kritik sorumluluk alanlarımızdan birisi. Bu vesileyle buradan çıkacak yol haritasının da güçlü aksiyonlarla desteklenip belki sadece Konya’da değil, sadece KOP Bölgesinde değil tüm ülkemize yansıyacak yol haritalarına olanca desteğimizi vereceğimizi şimdiden ilan ediyorum” dedi.

 

“Bölgeye Kazandırdığımız Projelerin Toplam Büyüklüğü 15 Milyar Lirayı aştı”

KOP Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu ise 8 ilden oluşan KOP Bölgesi genelinde hayvancılığın geliştirilmesine yönelik verdikleri desteklerle bölge hayvancılığını daha da güçlendirmeye gayret ettiklerini belirterek; “KOP idaremiz hizmet alanı olan 8 il ve 89 ilçede bölgesel kalkınmayı esas alan projeler uygulamaya koymakta adına kırsal kalkınma modeli dediğimiz bir yol haritası ile tarımsal sulamada dezavantajlı alanlarımızda ağılların iyileştirilmesine, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden beşeri sosyal, kurumsal kapasitenin geliştirilmesine, turizm altyapısından enerji ve sanayide verimlilik konularına kadar belirlenen pek çok alanda kırsal kalkınmanın en önemli saç ayaklarını kuvvetlendirmeye devam etmektedir. Bugüne kadar bölgeye kazandırmış olduğumuz projelerin toplam büyüklüğü 15 milyar lirayı aşmış durumda. Elbette ki bu projeler hem toplam gayrisafi milli hasıladan bölgeye düşen payın arttırılmasına hizmet etmekte, hem de bölge potansiyelini ortaya çıkararak ülke ekonomisinin hizmetine sunmaktadır. Bu anlamda yapılan faaliyetler arasında önemli konulardan biri de bölge potansiyeli açısından değerli bir yeri olan hayvancılıktır” diye konuştu.

 

"Küçükbaş Potansiyeli Ülke Genelinde 56 Milyonu Aştı"

Türkiye genelindeki küçükbaşların yüzde 12’sinin KOP Bölgesinde olduğunu ifade eden Başkan Dr. Karakoyunlu, “İdaremiz bölgede hayvancılığın geliştirilmesine yönelik oluşturmuş olduğu bir dizi program çerçevesinde hayvan sağlığı ve konforu, barınma ihtiyacı, sulama ve meracılık gibi faaliyetlerin yanında sürü yöneticilerinin konforunu arttıran dijital uygulama faaliyetleri, eğitimler ve ortak kullanıma ilişkin desteklerle bölge hayvancılığını güçlendirmektedir. Bugün burada bir arada bulunduğumuz çalıştay da aslında tam anlamıyla bu amaca hizmet edecek faaliyetlerden biridir. Yüzde 12’si bölgemizde bulunan küçükbaş hayvancılık potansiyeli, ülke genelinde 56 milyonu aşmış olduğunu burada ifade etmek gerekir. Bu büyük potansiyel çoğunluğu et üretimine odaklı olarak kullanılırken, süt ve yapağı maalesef gereken ölçekte değerlendirilememektedir. Oysaki dünyada küçükbaş üreticilerinin gelirleri içerisinde yapağıların önemli bir payı bulunmaktadır. Ülkemiz yapağı üretimi dönem dönem ilk 5 içerisinde yer almakla birlikte ürünün katma değere dönüşmesinde maalesef gereken noktaya ulaşılamamaktadır. İdaremiz, ülkemizin değerleri arasında önemli bir milli değer olabilecek olan yapağının nanoteknolojik uygulamalarıyla incelenebilecek boyutlara kadar geniş bir altyapıyı ortaya koyacak bir çalıştayı düzenleyerek, bir farkındalık oluşturmak ve konunun katma değere dönüşecek boyutlarını ön plana çıkarmak istemektedir. Bu sayede hayvansal üretim gelirlerinin önemli kalemlerinden birinin de yapağı olması sağlanacak ve hem dünyanın doğal olana organik olana yöneldiği bu dönemde elimizdeki bu imkânı yeniden ortaya çıkarılmaya çalışılacaktır. Kimya sektöründen sağlık sektörüne, yapı malzemelerinden savunma sanayi imkanlarına kadar her noktada kullanılabilen, yaşayan nefes alıp veren bu kaynağın farkındalığını arttırmaya çalışıyoruz. Bu çalıştayı yapmaktaki amacımız üreticilerimizin elde ettiği katma değeri arttırmak, sektörde bu ürüne karşı oluşan farkındalığı güçlendirmek, alternatif sektörler için değerlendirilebilir kılmak ve nihayetinde idaremizin de içinde bulunduğu kamu kuruluşları için bir yol haritası belirlemektir” şeklinde konuştu.

Bu Haber 320 Defa Okundu.